VIDEO: Aliancia vedená Ruskom vyslala do Kazachstanu prvé vojenské jednotky. V metropole Alma-Ata panuje napätá situácia po zjavnom pokuse o prevrat v krajine a snahách o destabilizáciu regiónu

08.01.2022 | 16:12
  10
Ruskí vojaci a vojaci okolitých krajín v rámci Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti prišli na pomoc Kazachstanu.

Počas protestov v Kazachstane, ktoré prerástli do nepokojov, utrpelo zranenia vyše tisíc osôb, z ktorých takmer 400 museli hospitalizovať. Kazašské bezpečnostné zložky tiež vo štvrtok informovali o 12 obetiach a 357 zranených vo svojich radoch. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa miestne úrady.

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vo štvrtok už vyslala do Kazachstanu prvé jednotky na žiadosť kazašskej vlády, ktorá požiadala alianciu vedenú Ruskom o pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov, píšu agentúry TASS a AFP.

"Mierové sily Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti boli vyslané do Kazachstanu na obmedzené časové obdobie s cieľom stabilizácie a normalizácie situácie," uviedla ODKB vo vyhlásení, ktoré zverejnila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Podľa tohto vyhlásenia boli do Kazachstanu vyslané ruské, bieloruské, arménske, tadžické a kirgizské jednotky. Vo vyhlásení sa však nešpecifikuje presný počet vojakov, ktorí do Kazachstanu smerujú. Ich úlohami však "bude ochrana dôležitých štátnych a vojenských objektov a poskytnutie pomoci bezpečnostným zložkám Kazašskej republiky pri stabilizácii situácie", uvádza sa vo vyhlásení.

Ruské jednotky podľa vyhlásenia preváža do Kazachstanu vojenské letectvo, pričom niektoré z nich už "začali plniť svoje úlohy".

Protesty v Kazachstane vypukli 2. januára v Mangystauskej oblasti a postupne sa rozšírili do viacerých kazašských miest. Z počiatku išlo o protesty proti vysokým cenám pohonných látok - konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG). Neskôr však podľa agentúry Reuters tieto protesty prerástli do protivládnych nepokojov, ktorých príčinou je hlboko zakorenená nespokojnosť miestneho obyvateľstva s takmer 30 rokov trvajúcou vládou bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva.

Ten síce v roku 2019 odstúpil z funkcie, stále si však zachoval svoj politický vplyv, pričom sa predpokladá, že jeho rodina ovláda väčšinu kazašskej ekonomiku, ktorá je najväčšou ekonomikou strednej Ázie. Nazarbajev (81) od vypuknutia protestov ešte verejne nevystúpil, pripomína Reuters.

Za velezradu zatkli v Kazachstane bývalého šéfa tajných služieb

Pre podozrenie z velezrady zatkli v Kazachstane bývalého šéfa kontrarozviedky Karima Masimova. Napísala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné oznámenie Výboru národnej bezpečnosti (KNB), na ktorého čele stál Masimov od roku 2016 až do stredy tohto týždňa.

Masimov, blízky spolupracovník prvého prezidenta nezávislého Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva, bol v rokoch 2007–2012 a 2014–2016 aj predsedom kazašskej vlády. Funkcie šéfa domácich tajných služieb bol zbavený počas turbulentných udalostí, keď do vládnych budov v kazašskom najväčšom meste Alma-Ata vtrhli tento týždeň demonštranti protestujúci proti režimu.

Kazašský prezident požiadal o pomoc

V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k zrážkam demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

V reakcii na situáciu kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev požiadal 5. januára o pomoc Ruskom vedenú Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. V piatok potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, aby "pomohli dať všetko do poriadku". Tokajev taktiež oznámil, že bezpečnostným zložkám dovolil strieľať do "teroristov" bez varovania.

Ruské jednotky prileteli do Kazachastanu, aby v krajine nastolili mier

Ruské vojenské dopravné lietadlá dokončili presun arménskych vojakov z mierových síl OSKB do Kazachstanu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

„Vojenské dopravné lietadlá ruského ministerstva obrany dokončili presun vojakov arménskych ozbrojených síl z mierových síl OSKB do Republiky Kazachstan,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Dodáva sa, že vojaci boli dopravení z letiska Zvartnoc v Arménsku na letisko Almaty v Kazachstane vojenským dopravným lietadlom Il-76 ruského letectva.

V najbližších dňoch sa očakáva online summit OSKB, s touto iniciatívou vystúpil Tokajev, Putin to podporil

Ruský prezident Vladimír Putin viedol dlhý rozhovor s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom, ktorý ho podrobne informoval o situácii v Kazachstane a poďakoval mu za pomoc partnerov z OSKB, najmä Ruska.

Obaja prezidenti si tiež vymenili názory na opatrenia na obnovenie poriadku v Kazachstane.

VIDEÁ

Ruské mierové sily odchádzajú do Kazachstanu, teroristom skrývajúcich sa za protestmi našli v aute zbrane:

Auto vrazilo do policajného kordónu:

Prvé ruské jednotky pristáli v Kazachstane:

Kazašské bezpečnostné siy dostali od prezidenta povolenie strieľať do teroristov, ktorí sa skrývajú za demonštráciami:

Nočná streľba v uliciach hlavného mesta Kazachstanu:

Tadžickí vojaci aj s vojenskou technikou sa chystajú odletieť do Kazachstanu:

Amerménske mierové sily aj s vojenskou technikou sa chystajú odletieť do Kazachstanu:

Mierové sily Organizácie Dohody o spoločnej bezpečnosti sa z ruskej leteteckých základní v regiónoch Moskva a Ivanovo sa chystajú odletieť do Kazachstanu:

Šéf americkej diplomacie: Kazachstan bude mať problém znížiť vplyv Ruska, keď si jeho vojakov pozval na potlačenie nepokojov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok varoval, že Kazachstan bude mať problém znížiť vplyv Ruska, keď si jeho vojakov pozval na potlačenie nepokojov.

"Myslím si, že jedným z ponaučení z nedávnej histórie je to, že keď sú Rusi vo vašom dome, je niekedy veľmi ťažké ich prinútiť odísť," povedal Blinken novinárom, informovala agentúra AFP.

"Zdá sa mi, že kazašské úrady a vláda určite majú kapacitu na to, aby sa primerane vysporiadali s protestmi, aby to urobili spôsobom, ktorý rešpektuje práva protestujúcich a zároveň zachováva zákon a poriadok, takže nie je jasné, prečo cítia potrebu akejkoľvek vonkajšej pomoci," povedal Blinken.

Vyzval zahraničných vojakov a kazašské úrady, aby "dodržiavali medzinárodné štandardy ľudských práv".

Blinken, ktorý vo štvrtok hovoril so svojím náprotivkom z Kazachstanu, opätovne vyzval na rešpektovanie pokojných protestov, slobody médií a zapnutie internetu v krajine. "Situáciu sledujeme so skutočným znepokojením a povzbudzujeme všetkých, aby našli mierové riešenie," povedal Blinken.

Zdroj: YouTube / InfoVojna / ta3.com (1), (2) / info.sk / magazin1.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti