VIDEO ako dôkaz: Chlapca na proteste zasiahla policajná kapsula s červenou farbou

26.11.2020 | 12:40
  19
Policajti si takýmto spôsobom v dave ,,značkujú” páchateľov.

Veľkú vlnu nevôle, nenávisti a odporu vyvolalo zranenie 15-ročného chlapca na proteste 17. novembra 2020 pred Úradom vlády SR. Išlo o moment, ktorý delil verejnú mienku ešte viac, ako pred protestom. Zranenie nevinného chlapca na proteste sa snažili zneužiť niektoré skupiny na politické ciele a manipuláciu verejnej mienky. Hľadal som pravdu a tu sú fakty.

Fotky, ktoré mnohí na Facebooku interpretovali ako policajnú brutalitu a dôkaz použitia ,,zbrane” a gumových projektilov proti tým, ktorí sa prišli iba pozrieť na protest. Krvavá hlava 15-ročného chlapca bol ten moment, ktorý sa stal hnacím motorom pre niektoré skupiny, politikov, aj extrémistov. A mnohí, ktorí ani neverelili v policajnú brutalitu, po týchto fotkách uverili. Začal sa lynč na veliteľa zásahu a ostatných policajtov.

Čo ,,schytal” chlapec do hlavy?

Faktom je, že policajti použili tlakovú zbraň a začali ,,strieľať” farbou po tom, čo z davu lietali dymovnice. Policajti si takýmto spôsobom v dave ,,značkujú” páchateľov. Polícia potvrdila, že použila kapsule s farbou. Pravdou je, že kapsula zasiahla chlapca, ktorý ale žiadne dymovnice nehádzal. Doplatil tak na to, že bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, konkrétne na nepovolenom zhromaždení. Polícia použitie gumových projektilov vylúčila. Podľa odborníka by zásah do hlavy s gumovým projektilom chlapec ťažko hneď tak ,,rozchodil“.

Tlaková zbraň a kapsula s červenou farbou použitá pri zásahu. Zdroj: https://www.fnherstal.com

 

Propaganda

Sociálne siete zaplavili videá so ,,zakrvavenou“ hlavou. Propaganda proti polícii, proti vláde, proti systému začala pracovať na plné obrátky. A tu sa skrýva veľmi podstatný, emócionálny hoax, ktorý manipuluje mienkou a písal som o tom už minulý týždeň. To, čo vidno na fotkách alebo videách, s takmer istotou nie je krv ale červená farba z policajnej kapsule, ktorú policajti použili.

Chlapec bol zranený, ale to čo vidíte na povrchu vlasov je farba

Pozrite si teraz video, ktoré sa objavilo na internete. Aj na ňom sa najskôr hovorí o farbe, až neskôr okolie presviedča chlapca, že ide o krv. Tu sa nachádza jadro manipulácie a zneužitia situácie, ako aj chlapca. Nechcem spochybňovať, že ho policajti zasiahli, ani to, že bol ošetrený a prevezený na príjem do detskej fakultnej nemocnice, no emócia, ktorá sa do toho zamiešala, manipuluje evidentne s verejnou mienkou. Cui bono, na to si musí odpovedať každý sám…

Prečo červená farba?

,,Prečo by policajti použili červenú farbu, preboha, veď to je krv. Mohli strieľať zelenou alebo žltou”, množili sa komentáre ľudí, ktorí neveria, že ide o farbu, to čo vidia na videu. No aj toto má jednoduché a taktické vysvetlenie. Polícia zámerne používa na ,,označkovanie” v dave krikľavú červenú farbu, ide o psychologický aspekt. Zasiahnutý výtržník v dave si totiž myslí, že je zranený, venuje sa záchrane svojho života a upustí od ďalšieho protiprávneho konania, napríklad, od hádzania dymovníc. V dobe hoaxov a manipulácii však farba zohrala v tomto prípade kľúčovú úlohu.

Nechcem spochybňovať zranenie chlapca, vyhodnocovať opodstatnenosť zákroku a použitej taktiky. No je dôležité oddeliť fakty od manipulácií. Niektorí odborníci z praxe, s ktorými som zákrok konzultoval, hovorili o premotivovanosti veliteľa. Treba ale uznať, že veliteľ sa rozhoduje v danom momente a zvažuje všetky okolnosti. Vzduchom lietali dymovnice a podľa môjho zdroja sa niektorí zúčastnení snažili rozoberať, reťazou a karabinkami pospájané, železné zátarasy. Cez zábrany si prevesili vlajky, aby nebolo vidno, že chcú rozobrať ,,hrádzu”. Hrozilo, že sa demonštrácia zvrhne ešte viac. Čo by ste robili Vy?

Autor: Richard Bolješík

Zdroj: tvkrimi.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti