VIDEO: „Ak použijete násilie, ľudia majú právo násilím odpovedať,“ upozorňuje predstaviteľov štátu pošliapávajúcich zákony a Ústavu SR zakladateľ Slovenskej republiky, expremiér Mečiar

02.08.2021 | 15:51
  13
Bývalý predseda slovenskej vlády v reakci na situáciu v spoločnosti a nespokojnosť ľudí s režimom poukázal na Článok 32 Ústavy SR o garantovanom práve ľudí na odpor proti štátnej moci.

Bývalý predseda Slovenskej vlády Vladimír Mečiar komentoval 9. júla 2021 v relácii Slobodného vysielača súčasnú situáciu na Slovensku. Skonštatoval, že situácia v našom štáte dospela do štádia, keď sa občania nemôžu viac spoliehať na vládu, parlament, prezidentku ani na Ústavný súd. V tejto súvislosti poukázal na Článok 32 Ústavy SR o garantovanom práve ľudí na odpor proti štátnej moci.

„Čítali ste Ústavu?“, spýtal sa expremiér.Tam sa hovorí, ak ústavné inštitúcie nevedia garantovať slobodný demokratický vývoj v spoločnosti, nerešpektujú práva občana, má občan právo postaviť sa na odpor,“ vysvetlil Mečiar a predstaviteľov štátu upozornil, že svojim súčasným konaním a porušovaním zákonov už prekročili hranicu demokratického riešenia.

Bývalý premiér v reakcii na nerešpektovanie petičného práva občanov prezidentkou Zuzanou Čaputovou v podobe odmietnutia vyhlásiť referendum o predčasných voľbách vyhlásil, že v takom prípade nastupuje „právo občanov na odpor voči štátnej moci na celom území Slovenska.“

Poukázal pri tom na historické udalosti, keď ľudia brániaci svoje práva prejavovali svoj odpor voči nespravodlivému režimu a porušovaniu zákonov. Ilustroval to aj na príkladoch prenasledovaných disidentov prejavujúcich odpor voči vládnej moci.

V tejto súvislosti varoval predstaviteľov štátu a bezpečnostných zložiek, že v prípade použitia násilia voči pokojne protestujúcim občanom, majú ľudia ústavné právo násilím odpovedať.

„Ak štát použije voči občanom násilie … opakujem a počúvajte dobre minister obrany a minister vnútra … vy ste takí hrr-hrr chlapci …. ak použijete násilie, ľudia majú právo podľa tohoto ustanovenia násilím odpovedať! Rozumiete do akých konfliktov ženiete Slovensko? Vy hlupáci, ktorí to takto (násilím - pozn. red. IV) chcete riešiť? Toto chcete urobiť zo Slovenska? To je váš rozum? To je vaše vzdelanie? To je vaše ústavné postavenie? To je hanba! Practe sa z funkcií a choďte preč! Nemáte tam čo robiť!“, zdôraznil s poukázaním na základný zákon štátu bývalý predseda slovenskej vlády.

Celý text článku 32 Ústavy SR: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.“

Viac v rozhovore o likvidácii slovenskej štátnosti:

Zdroj: YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti