VIDEO: Agent Šnídl s krytím redaktora Denníka N o kremeľskej propagande

12.05.2021 | 11:52
  6
Redaktor Denníka N Vladimír Šnídl v rámci pravidelného masírovania mozgov predviedol krotenie hoaxov a rozosmial Eduarda Chmelára.

Prokremeľská propaganda sa valí americkými sociálnymi sieťami. O priazeň priaznivcov Vladimira Putina súťažia politici od Mariana Kotlebu, cez Milana Uhríka a Tomáša Tarabu, až po Ľuboša Blahu, píše sa uvode článku Denníka N.

Reportér Denníka N Vladimír Šnídl vo svojom videu zhŕňa päť základných techník tejto kampane:

• Ak kritizujete Kremeľ, nenávidíte Rusov.
• Ak Kremeľ niečo podnikne, môže za to Západ.
• Rusko sa vždy len bráni.
• Ak kritizujete Kremeľ, lobujete za Ameriku.
• Whataboutizmus

Na video zareagoval politický analytik, publicista a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár:

AGENT ŠNÍDL MA OPÄŤ ROZOSMIAL

Priatelia, chcem vás na úvod o niečo poprosiť. Neposielajte mi každý výkrik nejakého proamerického škriatka, ktorý si o mňa obtrie ústa, nie každá hlúposť stojí za moju reakciu a mňa táto informačná vojna už vážne unavuje a oberá o vzácny čas, ktorý môžem venovať aj vám na dôležitejšie témy. Nuž ale dobre, urobme si v tom už raz a navždy jasno.

Agent Vladimír Šnídl s krytím redaktora denníka N je frustrovaný z toho, že ho veľa ľudí považuje za amerického agenta. Sťažoval sa na to už aj vo verejnoprávnej televízii, fňuká, kade chodí a údajne nevie pochopiť, prečo ho takto obviňujú. Ja si myslím, že to chápe až príliš dobre, ale zostaňme verní rétorike a mentalite denníka N (aby to pochopili aj jeho redaktori) a povedzme to slovníkom, ktorým oni pred niekoľkými rokmi škandalóznym spôsobom označovali „verejných nepriateľov“, ktorých by nemali púšťať do médií: Keby to bol agent, nesprával by sa inak. Čo je však dôležitejšie: nemôžem tohto človeka nazývať novinárom, lebo nespĺňa základné kritériá na novinársku prácu, a to, čo robí, nie je žurnalistika.

„Reportér“ Šnídl dnes zverejnil video, v ktorom sa zaoberá „kritikou prokremeľskej propagandy Ruska“ – náročný oriešok pre ráčkujúceho, ale z tohto handicapu by sme sa rozhodne nemali nikomu smiať (čím poukazujem na primitívne metódy tzv. humoristických stránok, ktoré sa vysmievajú Kotlebovi za ráčkovanie, ale voči Beblavému alebo Šnídlovi by si to nedovolili). Hneď na úvod som vybuchol od smiechu, keď sa Šnídl predstavil ako „fanúšik Ruska“, ktorý má k nemu „pozitívny vzťah“, lebo – predstavte si – on tam bol na dovolenke! Pán Šnídl má zvláštny zmysel pre humor – asi taký ako Ján Slota, ktorý si myslel, že zahladí svoje rasistické výroky tým, že si najme ako asistenta černocha. Tak ako Slota nepovedal nikdy nič pekné o ľuďoch s inou farbou pleti, tak Šnídl nepovedal nikdy nič pozitívne o Rusku a Rusoch – len toľko k tej jeho falošnej póze.

Video sa začína hneď klamstvom. Keď náš agentík odpovedá na otázku, kedy bude hovoriť o americkej propagande a tvrdí, že to urobí hneď, ako sa americká propaganda začne vo veľkom šíriť medzi Slovákmi a bude používať rovnaké metódy ako tá kremeľská. Už z tejto odpovede môžete vidieť, že od tohto človeka sa seriózneho prístupu nedočkáte, že nikdy neuzná americkú propagandu a že ju bude zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať ako taký pacient doktora Plzáka, pretože len hlupák alebo úplný ignorant si nevšimol tú každodennú záplavu proamerickej propagandy v mainstreamových médiách. Najmä, ak si ju všimli už aj vplyvné americké médiá, napríklad TU.

Môžeme sa tejto téme venovať niekedy podrobnejšie, nateraz si pripomeňme tú najväčšiu a dokázanú – aféru Russiagate, ktorá minulý rok zničila reputáciu centristických médií, ale Denník N si jej rozuzlenie, prirodzene, nevšimol: https://www.youtube.com/watch?v=REk6IrqxDQs&t=147s

Problémom najatých propagandistov typu Šnídla je, že nerozumie ani len samotným pojmom. On za „kremeľskú propagandu“ považuje všetky posolstvá, ktoré obhajujú Vladimíra Putina – bez ohľadu na ich pravdivosť. A tak hádže do jedného vreca všetkých: fašistov, poblúdencov i kriticky zmýšľajúcich ľudí, ktorí nezodpovedajú tomu, čo chcú extrémni centristi počuť (úlohe a metódam extrémnych centristov som sa venoval TU ). Šnídl dokonca označuje aj váš názor, ktorý vyslovujete z vlastného presvedčenia, za „prokremeľskú propagandu“, za čo by ho v akademických kruhoch vysmiali. V Šnídlovom jednoduchom svete je motivácia kritických ľudí úplne jednoznačná – všetci chcú nadávať na Západ, na médiá, na mimovládky a chcú sa zastať Putina, lebo sa chcú zapáčiť publiku. Šnídl ani len nepripúšťa, že to, čo on považuje za „techniku propagandy“ je len iný názor na vec, ktorý tlačí ľuďom do hláv napríklad Denník N. Preto zavádza, keď tvrdí, že ho označujem za rusofóba preto, lebo kritizuje Rusko. Nie – Vladimír Šnídl je rusofób nie preto, lebo kritizuje Rusko, ale preto, lebo o ňom píše nezmysly, šíri o ňom strach, dezinformácie a demagogicky ho démonizuje. Je až komické, ako pri tom konšpiruje a nachádza tajomné sofistikované techniky propagandy v obyčajnej racionálnej kritike jeho bludov.

Napríklad keď Šnídl tvrdí, že Barack Obama sa snažil o spojenectvo s Ruskom, tak dokázateľne klame. Bol to práve Obama, ktorý chcel podkopať ruskú prítomnosť v Stredomorí (a Putin mu prešiel cez rozum) a bol to zasa Obama, ktorý priviedol vojská USA k hraniciam s Ruskom – skutočná ukážka „spojenectva“. Šnídl považuje za „kremeľskú propagandu“ aj presvedčenie, že Rusko je ohrozované Západom. Na vyvrátenie tohto názoru on a jeho ľudia s obľubou používa jednu mapku údajných „základní NATO“ vo svete, ktorá sa šíri na internete. Tá mapka je naozaj trochu demagogická (preto som ju nikdy nezdieľal), pretože väčšina tých základní patrí Spojeným štátom, nie NATO. Je však pozoruhodné, že natoidní propagandisti, ktorí vám pri každej príležitosti tlčú do hláv lživú predstavu, že základne Ozbrojených síl Slovenskej republiky sú základňami NATO, teraz dýchavične bijú na poplach, že pozor, podvod, základne USA nie sú základňami NATO. Šnídl za propagandu vyhlasuje aj to, že 4 (slovom štyri!) americké základne už neexistujú a tento „objav“ považuje za svoj najväčší triumf. No, prirodzene, toto nie je nič iné, len drobná nepresnosť, ktorá vznikla tým, že za pár rokov šírenia tá mapka zastarala a ktorá nič nemení na obrovskom počte vojenských základní USA rozmiestených po celej planéte. Naopak, keby chcel byť náš agentík korektný a neplnil len zadanú propagandistickú úlohu, tak by doplnil, že tie zatvorené základne budú čoskoro nahradené novými: http://casopisargument.cz/?p=35870

Podobný princíp zavádzania predvádza Šnídl aj vo chvíli, keď vyvracia fotografiu zo železničnej stanice v Nitre s množstvom vojenskej techniky. Upozorňuje, že ide o hoax, pretože to nie sú transportéry zahraničných vojsk, ale slovenskej armády a presúvajú sa len na Lešť, nie k hraniciam Ruska. Zároveň však zamlčí, že iné fotografie a oznamy priamo Ministerstva obrany SR jasne dokazujú presuny americkej armády týždeň čo týždeň smerom na východ (len tento týždeň bude tých presunov 37!!!). No zamlčať takúto skutočnosť – až to je princíp učebnicovej propagandy.

Vrcholom drzosti je, že práve tento človek sa sťažuje na „bipolárny svet“ – tvrdí, že pilierom kremeľskej propagandy je aj to, keď kritizuje Rusko a niekto mu napíše, že kope za Ameriku. Asi má ľudí za úplných idiotov, ak si neuvedomuje, že presne to isté robí aj on sám – ibaže s opačným znamienkom: odborníkov, ktorí kritizujú americkú hegemóniu, označuje za Putinových užitočných idiotov. Keď teda tvrdí, že svet je zložitejší, je to jediná vec, s ktorou s ním môžem súhlasiť – ak sa dlho pozrie do zrkadla. Bodkou za jeho zavádzaním je obľúbený výraz proamerickej propagandy – whataboutizmus. Nevznikol v akademickom prostredí, je teda len účelovou propagandistickou nadávkou, ktorú používajú užitoční idioti amerického impéria. Pokúšajú sa ľuďom navravieť, že ak ľudia vznášajú kritické otázky – napríklad pri mediálnom odsudzovaní anexie Krymu sa pýtajú na odtrhnutie Kosova - tak sú „konzumenti kremeľskej propagandy“. Je to samozrejme falošné a veľmi zákerné tvrdenie. V skutočnosti sú tieto otázky legitímne a úplne namieste, lebo celkový obraz môžete dostať len vtedy, ak vysvetlíte princíp platný pre všetkých. To, že proamerickí trollovia (a teda aj Šnídl) nálepkujú každý racionálny protiargument ako "whataboutizmus" namiesto toho, aby vysvetlili zjavné rozpory vo svojich tvrdeniach, je iba zbabelou výhovorkou, ktorá svedčí o ich nekalých zámeroch.

Nakoniec len jedna poznámka. Keď agent Šnídl s vážnosťou detektíva Columba odhaľuje rovnaký slovník niektorých dezinformačných webov s oficiálnymi vyhláseniami Kremľa, mal by povedať aj B: že on sám má rovnaký slovník ako všetky bruselské centrá „strategickej komunikácie“, ako znie orwellovsky zmätený natoidný newspeak propagandy. Na záver už iba jedna malá dlhoročná skúsenosť. Rôzni tragédi od náckov až po fanatických centristov ma striedavo obviňovali, že ma platí Soros, Putin a čojaviemkto ešte. A mňa na tom štvalo len jedno. Kde, dočerta, všetky tie petrošekely, doláre a ruble trčia?! Nechápal som, ako môže byť niekto taký primitív a myslieť si, že za svoj názor musíte dostať vždy zaplatené. A potom mi to došlo: asi hovoria z vlastnej skúsenosti. Takže len toľko na adresu toho pána a prosím všetkých mojich priaznivcov o pochopenie, že s jeho slovnými hnačkami viac nemienim strácať čas.

Zdroj: YouTube Denník N / Facebook Eduard Chmelár


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti