VIDEO: Afrických utečencov do Európy zvážajú lietadlom

23.10.2019 | 09:38
  3
Ďalších 220 migrantov odcestuje do Nemecka druhým obdobným letom v polovici novembra.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v Etiópii minulý utorok zorganizovala prvý medzinárodný charterový let so 154 somálskymi migrantmi, ktorí sa majú usídliť v Nemecku. Let do mesta Kassel pritom zďaleka nebol posledný.

Úsilie je koordinované trojicou organizácií, menovite Agentúrou etiópskej vlády pre utečencov a navrátilcov (ARRA), Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a spolkovou vládou Nemecka. Uvádza sa okrem iného v predmetnej tlačovej správe.

Ďalších 220 migrantov odcestuje do Nemecka druhým obdobným letom v polovici novembra. Väčšina z týchto ľudí už absolvovala potrebné pohovory a hodnotenia zdravotného stavu.

„Je dôležité, aby sme uľahčili hladké presídlenie utečencov zabezpečením bezpečnej prepravy,“ uviedol Milun Jovanovic, prevádzkový riaditeľ IOM Etiópia.

„Sme radi, že si utečenci tento charterový let užili od odletu do cieľa bez problémov,“ dodal Jovanovic.

Zábery z príchodu Afričanov organizácia sprostredkovala aj na svojom twitterovom účte s nasledovným popisom: „Podarilo sa! V rámci medzinárodného charterového letu OSN, PRVÝKRÁT V HISTÓRII z Etiópie odletelo 154 utečencov z Addis Abeby do Kasselu v Nemecku v rámci nemeckého programu presídlenia.“

Zarážajúce je, že aj keď títo migranti prileteli z Etiópie, pôvodom sú zo Somálska, kde zúri vojna. To sa však nedá povedať o samotnej Etiópii, ktorá sa síce nachádza v nestabilnom regióne, no intenzívnejší ozbrojený konflikt na jej území neprebieha. Na pomery severovýchodnej Afriky ide teda o relatívne stabilnú krajinu.

Pripomeňme, že podľa prieskumu Afrobarometru, ktorý bol vykonaný naprieč viacerými africkými krajinami, zvažuje emigráciu viac ako tretina respondentov.

Z toho 41 percent potenciálnych migrantov by chcelo emigrovať do niektorej zo západných krajín. Európu si ako preferovanú destináciu vybralo 20 percent opýtaných z tejto vzorky.

Je nutné dodať, že najväčší populačný rast prebieha práve na čiernom kontinente. Z 2,4 miliardy ľudí, ktorí majú pribudnúť na Zemi v rokoch 2015-2050, sa má viac ako polovica (1,3 miliardy) narodiť v Afrike.

Článok súvisiaci s tematikou:

 

Zdroj: denniks.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti