VIDEO: Advokát Ribár, ktorý strávil nezákonne takmer 20 mesiacov vo väzbe, hovorí o reťazení väzby ako neprípustnom nátlakovom prostriedku

20.01.2022 | 08:55
  2
Advokát JUDr. Martin Ribár reaguje na praktiky niektorých prokurátorov a vyšetrovateľov NAKA, keď osobu prepustenú z väzby opäť zatknú a obvinia z trestného činu.

Bratislavský advokát JUDr. Martin Ribár, ktorého zadržali v októbri 2019 v rámci policajnej akcie Apač zameranej voči bratislavskej skupine takáčovcov, strávil v kolúznej väzbe dlhých 565 dní (20 mesiacov). Podľa Ústavného súdu (ÚS) SR však došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Okrem toho, že ÚS nariadil jeho prepustenie, Ribárovi mal Najvyšší súd SR zaplatiť aj trovy konania vo výške 687,70 eura.

Vo svojom najnovšom videu reaguje na praktiky niektorých prokurátorov a vyšetrovateľov NAKA, keď osobu prepustenú z väzby opäť zatknú a obvinia z trestného činu:

„Reťazenie väzby môže spôsobiť, že v niektorých prípadoch prichádza k prekračovaniu maximálnej lehoty trvania väzby, čo je v rozpore s ustanoveniami Trestného poriadku a podľa Európskeho súdu pre ľudské práva je neprípustné! Ide o nezákonný postup, ktorý sa nesmie zneužívať, pričom častokrát slúži len ako forma psychického a fyzického nátlaku na obvineného. Preto je namieste otázka na otvorenie odbornej diskusie o reťazení väzby, aby sa zabránilo jej zneužívaniu v podmienkach Slovenskej republiky,“ vysvetľuje JUDr. Ribár.

Viac vo videu:

Zdroj: Facebook Za právny štát / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti