Viac ako 53% Slovákov odmieta očkovanie na Covid-19. Celkovo 75% z opýtaných vakcínu neprijme

14.12.2020 | 13:56
  20
Najčastejšie dôvody, pre ktoré by sa ľudia nechceli dať očkovať, sú obavy z vedľajších účinkov vakcíny.

Z prieskumu, ktorý pre RTVS uskutočnila od 3. do 10. decembra na vzorke 1 007 respondentov agentúra Median vyplýva, že až 53% ľudí sa určite nechce sa dať ísť zaočkovať. Ďalších 22% zaškrtla, že sa zaočkovať nedá.

Z čoho vyplýva že 75% z opýtaných vakcínu neprijme.

Celkovo 14 percent respondentov uviedlo, že sa chcú dať určite zaočkovať, skôr áno odpovedalo na prípadné očkovanie 23 percent opýtaných.

Celkovo 31 percent ľudí sa určite dať zaočkovať nechce, ďalších 23 percent má k vakcinácii skôr odmietavý postoj. Zvyšných deväť percent ešte nie je rozhodnutých.

Celkovo 70 percent z tých, ktorí by sa dali očkovať, by tak urobili pre ochranu rodiny. Presnú polovicu opýtaných motivuje snaha zastaviť šírenie vírusu.

Ako dôvod na očkovanie uviedlo ďalších 24 percent respondentov spoločenskú zodpovednosť, 20 percent uvoľnenie opatrení a 13 percent možnosť cestovať. Jedno percento opýtaných nevedelo bližšie špecifikovať dôvod svojho rozhodnutia podstúpiť očkovanie.

Najčastejšie dôvody, pre ktoré by sa ľudia nechceli dať očkovať, sú obavy z vedľajších účinkov vakcíny (76 percent), nedôvera voči farmaceutickým firmám (38 percent) či nedostatok informácií o očkovaní (29 percent). Ďalšími dôvodmi sú obavy z nákazy koronavírusom (21 percent) či obavy z bolesti (tri percentá).

Celkovo 19 percent z ľudí, ktorí by sa nedali očkovať, uviedlo, že očkovanie nemá zmysel a ďalších desať percent si myslí, že ochorenie COVID-19 je výmysel.

Zdroj: cas.sk / startitup.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti