Venezuelský šéf diplomacie: Pokus o štátny prevrat bol naplánovaný vo Washingtone

30.04.2019 | 20:49
  1
Jorge Arreaza ďalej uviedol, že puč podporilo približne 30 vojakov po výzve opozičného lídra Juana Guaidóa.

Venezuelský minister zahraničných vecí obvinil Spojenýmu štátmi podporovanú opozíciu z plánovania utorkového pokusu. Ako dodal, venezuelská vláda sa bude snažiť udržať v krajine pokoj.

Jorge Arreaza ďalej uviedol, že puč podporilo približne 30 vojakov po výzve opozičného lídra Juana Guaidóa. Pokus o prevrat označil šéf diplomacie ako ďalšiu kapitolu snahy USA o zvrhnutie vlády venezuelského prezidenta Nicolasa Madura.

Arreaza zľahčil význam tejto rebélie a dodal, že plán pokusu o prevrat nepochádza z prostredia venezuelskej armády, ale že opoziční lídri ho naplánovali vo Washingtone.

"Nie je to pokus o prevrat z prostredia armády. Bolo to priamo plánované vo Washingtone, v Pentagone a Ministerstve zahraničných vecí a Boltonom (John Bolton poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť) ,“ povedal Arreaza pre agentúru Reuters a dodal, že práve ľudia z tohto prostredia dávajú príkazy a inštrikcie šéfovi venezuelskej opozície Guaidóovi.

Bolton ako dlhoročný podporovateľ venezuelskej opozície vyjadril v utorok podporu pokusu o štátny prevrat s tám že USA stoja za občanmi Venezuely a Madura zároveň obvinil z uzurpácie moci.

USA do povstania nezasiahli, uviedol veľvyslanec venezuelskej opozície

Spojené štáty nezohrávali žiadnu úlohu pri koordinácii povstania proti prezidentovi Venezuely Nicolásovi Madurovi, vyhlásil v utorok Carlos Vecchio, veľvyslanec venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa vo Washingtone.

Vecchio na tlačovej konferencii povedal, ide o "hnutie vedené Venezuelčanmi" a USA do toho nezasahovali.

Agentúra AP poznamenala, že USA uznali Guaidóa za legitímneho prezidenta Venezuely a Vecchia za jeho veľvyslanca vo Washingtone.

Po tom, čo líder opozície vyzval v utorok na vojenské povstanie, minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo uviedol, že USA "plne podporujú" Guaidóovu výzvu na začiatok Operácie sloboda. Konštatoval, že USA stoja pri venezuelskom ľude "v jeho hľadaní slobody a demokracie". Podľa neho demokracia nemôže byť porazená.

Podobne sa vyjadril aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý odkázal Venezuelčanom, ktorí vyšli do ulíc: "Sme s vami!"

Zdroj: rt.com / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti