Vedci potvrdili, že užívanie vitamínu D má zásadný vplyv pri liečení ochorenia COVID-19

15.11.2020 | 09:58
  4
Hospitalizovaní pacienti, ktorí mali dostatok vitamínu D v organizme, mali výrazne nižší podiel komplikácií pri ochorení COVID-19.

Ak má pacient s koronavírusom nedostatok vitamínu D, je pravdepodobnejšie, že zomrie. Naopak, ak ho má dostatok, jeho šanca na prežitie sa zvyšuje až o 50 percent. Ukázala to štúdia Univerzity v Bostone.  Taktiež je dôležitou štúdiou je aj medrxiv.

Hospitalizovaní pacienti, ktorí mali dostatok vitamínu D v organizme, mali výrazne nižší podiel komplikácií pri ochorení COVID-19, ako napríklad bezvedomie, hypoxia (keď telu chýba kyslík) a napokon aj smrti. Mali tiež v krvi nižšiu koncentráciu zápalového markeru (C-reaktívny proteín) a vyšší počet lymfocytov, teda imunitných buniek.

„Táto štúdia poskytuje priamy dôkaz, že dostatok vitamínu D redukuje komplikácie, vrátane cytokínovej búrky (najhoršia a najsmrteľnejšia reakcia tela na koronavírus, ktorá často zabije pacienta skôr ako vírus samotný, pozn. red.) a napokon aj smrti,“ uvádza autor štúdie Michael F. Holick, PhD, profesor medicíny, fyziológie, biofyziky a molekulárnej medicíny.

Dr. Holick sa stal známym vďaka svojmu výskumu koronavírusu a vitamínu D. Podľa jednej z jeho štúdií je vitamín D aj slušnou prevenciou. Ľudia s dostatkom tohto vitamínu majú až o 51 percent nižšiu šancu, že sa u nich rozvinie ochorenie COVID-19. Vitamín D najlepšie získaš vystavovaním svojej pokožky slnku, alebo zo stravy- mäsa, rýb, vajec, aj rastlinných tukov. Nedostatkom vitamínu D trpia obvykle starší ľudia a ľudia s tmavšou pleťou, vrátane černochov a hispáncov. Najmä v USA sú tieto skupiny najviac ohrozené koronavírusom.

Tento vitamín nezabráni koronavírusu napadnúť tvoje telo, no podporí imunitu, a vďaka tomu máš zvýšenú šancu prežiť víruové ochorenia.

V momente, keď sa telo stretne s vírusom, snaží sa agresívne brániť. Táto obrana však môže spôsobiť, tzv. cytokínovú búrku, vážne hyperzápalové ochorenie, ktoré môže viesť k poškodeniu pľúc a následnej smrti. Vitamín D dokáže imunitnú reakciu tela usmerniť a predísť z toho plynúcim problémom.

Väčšinu pacientov zabila reakcia ich tela, nie vírus samotný

Do štúdie sa v rámci postdoktorandského výskumu zapojil aj Ali Daneshkhah. “Zdá sa, že väčšinu pacientov s ochorením Covid-19 zabila táto autoimunitná reakcia, nie poškodenia pľúc spôsobené koronavírusom samotným.” 

Viac sa dozviete aj v článkoch, ktoré publikovala InfoVojna už od jari roku 2020:

VIDEO: Úmrtia na koronavírus súvisia s nedostatkom vitamínu D, vyplýva z medzinárodného výzkumu

Covid-19 se přeceňuje. Náš imunitní systém pandemii zvládne

Jiný pohled na epidemii: Je již půlka populace promořena? Nošení roušek a rukavic je prý k ničemu. Jezte vitamin D a choďte ven na slunce. Vakcíny jsou podvod

Bocelli sa priznal k porušeniu karantény: Zostať doma nebolo správne ani zdravé, potrebujem slnko a vitamín D

VIDEO: MUDr. Bukovský vyzval Denník N, aby prestal manipulovať a zavádzať verejnosť a zdôraznil, že vitamín D ochraňuje pred koronavírusom

Korona prišla aj ako zrkadlo charakteru ľudí a národov. Boh pri nás, aby sme túto skúšku nielen ako Slováci, ale ako celé ľudstvo ustáli

Ty simplicitný, oportunistický vykuk! Čo tu buzeruješ celý národ? Štveš len ľudí proti sebe a neustále hľadáš vinníkov. Keď tu za niekým ostanú mŕtvoly, tak za tebou, odkazuje Baránek premiérovi Matovičovi

VIDEO: Matovičova vláda spustila PR aktivitu, verejný cirkus, spartakiádu a množstvo obludných absurdít, tvrdí Bukovský

Covid-19 ako konečné riešenie a kolégium oblúd, ktoré na Slovensku šíria strach

Zdroj: startitup.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti