Väzba robotníkov v Prešove ... naozaj platia na Slovensku zákony rovnako pre všetkých?

10.12.2019 | 16:12
  10
Bývalý pán prezident je stíhaný za daňový trestný čin. Nie je tu obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, alebo inak mariť vyšetrovanie?

Väzba je jedným z najťažších zásahov do osobných práv a slobôd človeka. Preto je potrebné pri rozhodovaní o nej v každom štádiu trestného konania, skúmať, či existujú konkrétne dôvody väzby, alebo či už pominuli.

Vyššie citované je úvaha nachádzajúca sa skoro v každej učebnici trestného práva. Nie každý má právnické vzdelanie, a preto sa pokúsim stručne uviesť, čo inštitút väzby znamená.

Vo väzbe je osoba, ktorá je dôvodne podozrivá zo spáchania trestného činu, teda zločinu alebo prečinu. Rozdiel medzi väzbou a výkonom trestu je ten, že vo výkone trestu je osoba, ktorá bola právoplatne odsúdená za trestný čin. Vo väzbe je však osoba podozrivá, čo znamená, že môže byť odsúdená za konanie kladenej za vinu, ale môže byť spod skutku kladenej jej za vinu oslobodená, prípadne môže byť konanie prerušené alebo zastavené. 

Jednoducho povedané väzba plní len zabezpečovací zmysel v prípade, ak je obava, že sa osoba bude vyhýbať trestnému stíhaniu, že ujde, alebo sa bude skrývať, samozrejme za podmienky, že nemá trvalý pobyt. Ďalej je tu obava, že bude ovplyvňovať alebo inak pôsobiť na svedkov, napr. ich bude zastrašovať, alebo bude pokračovať v trestnej činnosti alebo trestný čin dokoná.

A teraz ku konkrétnej veci. Pokiaľ teda robotníci v Prešove z nedbanlivosti, lebo úmyselne asi nie, spôsobili to, že došlo k nešťastiu, k akému došlo, a v žiadnom prípade ho nezľahčujem, tak okresný súd rozhodol, že patria do väzby.

Nehodlám kritizovať rozhodnutie súdu, veď nakoniec ešte nie je právoplatné. Považujem však za potrebné zamyslieť sa aj nad inými trestne stíhanými osobami.

Bývalý pán prezident je stíhaný za daňový trestný čin. Ide o úmyselný trestný čin, za ktorý hrozí vysoký trest. Nie je tu obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, alebo inak mariť vyšetrovanie?

Predseda najsilnejšej politickej strany je tiež stíhaný za úmyselný trestný čin a tiež mu hrozí vysoký trest. Ani tu nie je obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, alebo inak mariť vyšetrovanie?

Bývalý riaditeľ Markízy je obvinený z obzvlášť závažných zločinov. Súd rozhodol, že ho neberie do väzby, ale dostal tzv. náramok. Ani tu nie je obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, alebo inak mariť vyšetrovanie?

Nejaví sa niekomu potom zvláštne, že niektorí sú pred zákonmi privilegovaní a niektorí neprivilegovaní?

Žiaľ, ono sa to javí, že na robotníka platí iný zákon ako platí na politikov...

Judita L. 

 

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti