Vakcínou pichnutý šéf Európskeho parlamentu David Sassoli zomrel v nemocnici po zlyhaní imunitného systému

11.01.2022 | 09:05
  19
Sassoli bol tiež vysokopostaveným zástancom digitálneho certifikátu EÚ Covid-19, ktorý zaznamenáva testovanie na koronavírus, očkovanie a históriu infekcií jednotlivcov.

Vo veku 65 rokov zomrel v utorok predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, ktorý bol od 26. decembra hospitalizovaný v nemocnici v Taliansku. Agentúre DPA to potvrdil Sassoliho hovorca Roberto Cuillo.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle Sassoli zomrel po "vážnych komplikáciách" v súvislosti s jeho imunitným systémom. "Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zomrel 11. januára o 01.15 h v nemocnici v talianskom meste Aviano, kde bol hospitalizovaný," uviedol na Twitteri Cuillo.

Cuillo v priebehu pondelka oznámil, že Sassoli pre hospitalizáciu zrušil všetky svoje oficiálne aktivity. "Hospitalizácia bola nevyhnutná pre závažné zdravotné komplikácie spôsobené dysfunkciou imunitného systému," uviedol Cuillo vo vyhlásení pre médiá.

Začínal ako novinár

David Maria Sassoli sa narodil 30. mája 1956 vo Florencii. V 70. rokoch minulého storočia vyštudoval politológiu na Florentskej univerzite. Začínal ako agentúrny novinár a neskôr pracoval pre rímsky denník Il Giorno. V Taliansku je známejší oveľa viac ako novinár než ako politik a to najmä vďaka tomu, že svojho času moderoval hlavnú televíznu spravodajskú reláciu "TG1". Údajne raz o sebe povedal: "Nie som hviezda, som veľmi nudný," citovala jeho slová nemecká tlačová agentúra DPA.

Na začiatku svojej novinárskej kariéry spolupracoval s rôznymi menšími denníkmi a tlačovými agentúrami. V roku 1985 začal pracovať v rímskej redakcii denníka Il Giorno. Od roku 1982 pôsobil v talianskej verejnoprávnej televízii RAI, kde sa venoval témam organizovanej kriminality a prisťahovalectva po páde východného bloku. V rokoch 1996 až 1997 viedol v televíznej stanici Rai 2 program "La cronaca in diretta", čo mu prinieslo ocenenie najlepší reportér.

Šéfom parlamentu v roku 2019

Do politiky vstúpil v roku 2009, stal sa členom stredo-ľavicovej Demokratickej strany, za ktorú v tom istom roku úspešne kandidoval za poslanca EP. Získal viac ako 400.000 hlasov, čo bol pre politického nováčika impozantný výsledok. V roku 2013 sa uchádzal o post primátora Ríma, ale vo voľbách ho porazil Ignazio Marino.

Poslancom EP sa stal aj po eurovoľbách v roku 2014. Sassoliho 1. júla 2014 zvolili za podpredsedu EP, zodopovedajúceho za rozpočet a európsko-stredomorskú politiku. Zároveň bol členom skupiny EP pre extrémnu chudobu a ľudské práva. Stál tiež za európskou železničnou reformou, ktorá v roku 2017 prispela k liberalizácii v železničnej doprave.

Spolu s Francescom Saveriom Romanom napísal knihu o únose a vražde talianskeho premiéra Alda Mora, ktorého v roku 1978 uniesli a zavraždili členovia ultraľavicovej organizácie Červené brigády.

V roku 2019 bol Sassoli opätovne zvolený za poslanca EP. Progresívna aliancia socialistov a demokratov ho 2. júla 2019 navrhla za predsedu EP. O deň neskôr 3. júla Sassoliho europoslanci zvolili za nového predsedu EP. Stal sa v poradí siedmym Talianom na tomto poste. Vlani v polovici decembra v exkluzívnom rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera oznámil, že na post predsedu Európskeho parlamentu opäť kandidovať nebude.

David Maria Sassoli bol tiež známy ako progresívny katolík a od mladosti bol súčasťou rôznych katolíckych hnutí. Bol veľkým fanúšikom ACF Fiorentina, najvýznamnejšieho futbalového klubu v jeho rodnom meste.

Nepriateľ Ruska, priateľ očkovania

Ako hlasný kritik Ruska, dostal Sassoli minulý rok spolu s niekoľkými ďalšími európskymi predstaviteľmi zákaz vstupu do krajiny po zavedení množstva nových sankcií EÚ voči Moskve, ktoré šéf parlamentu vyzval "sprísniť".

Sassoli bol tiež vysokopostaveným zástancom digitálneho certifikátu EÚ Covid-19, ktorý zaznamenáva testovanie na koronavírus, očkovanie a históriu infekcií jednotlivcov. Pri predstavovaní projektu s ostatnými lídrami EÚ v lete minulého roka ho označil za "symbol toho, čo Európa predstavuje".

Správu aktualizujeme ...

Zdroj: ta3.com / rt.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti