Väčšina Slovákov si myslí, že Židia ovládajú svet

30.05.2018 | 20:19
  0
Z analýzy Globsec vyplýva, že Slováci sú z celého stredoeurópskeho regiónu najnáchylnejší veriť údajným konšpiračným teóriám.

Nadpolovičná väčšina Slovákov súhlasí s tvrdením o tom, že Židia majú príliš veľkú moc a tajne kontrolujú vlády a inštitúcie po celom svete. Vyplýva to z analýzy Globsec Trends.

So spomínaným výrokom súhlasí 52 percent opýtaných Slovákov. 16 percent povedalo, že nevie a len 32 percent opýtaných s tým nesúhlasí.

Analýza sa zamerala na štyri krajiny stredoeurópskeho regiónu. Okrem Slovenska sa rovnakú otázku pýtali aj v Česku, Maďarsku a Poľsku. Slovensko pri tom vyšlo ako jediná krajina, kde tejto konšpirácii verí väčšina obyvateľstva.

Najmenej ľudí verí v nadvládu Židov v Česku – 25 percent, zatiaľ čo 67 percent nesúhlasí.

Nasleduje Poľsko, kde 39 percent s výrokom súhlasí a 46 percent nesúhlasí. V Maďarsku verí konšpirácii o Židoch 38 percent obyvateľov a 43 percent si myslí, že to tak nie je.

Z analýzy vyplýva, že Slováci sú z celého stredoeurópskeho regiónu najnáchylnejší na to, veriť konšpiračným teóriám.  

Ukazuje to aj ďalšia otázka. Len 41 percent Slovákov sa vyjadrilo, že neverí tomu, že pád dvojičiek 11. septembra 2001 zorganizovala americká vláda a nie Al-Kájda. V ostatných krajinách regiónu sa tak vyjadrila väčšina obyvateľstva.

„Väčšina Slovákov rovnako súhlasí s antisemitskými konšpiráciami,“ popisujú autori štúdie.

Zdroj: hnonline.sk / globsec.org


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti