Väčšina Američanov si myslí, že vyšetrovanie údajných ruských zásahov do prezidentských volieb v roku 2016 je politicky motivované

09.05.2018 | 12:08
  0
V názoroch na túto otázku vidieť rozdiely medzi republikánmi a demokratmi.

Z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechala vypracovať americká televízia CBS News vyplýva, že 53 percent amerických občanov považuje vyšetrovanie vzťahov Donalda Trumpa a Ruska, vedené bývalým riaditeľom FBI Robertom Muellerom za politicky motivované. Naopak 44 percent opýtaných ho považuje za oprávnené.

Prieskum tiež zistil, že celkovo 76 percent Američanov sa domnieva, že americký prezident Donald Trump by mal spolupracovať, ak by bol požiadaný o výpoveď v tejto kauze. V januári tohto roku si to myslelo 84 percent účastníkov prieskumu.

Prívrženci republikánov sú ohľadne predmetného vyšetrovania oveľa viac kritickejší, ako boli začiatkom tohto roka. Zatiaľ čo v januári sa počet republikánov schvaľujúcich spoluprácu Trumpa s Muellerom pohyboval na úrovni 73 percent, v súčasnosti je to už len 53 percent.

Tridsaťtri percent respondentov uviedlo, že republikáni by sa mali v Kongrese pokúsiť ukončiť vyšetrovanie. Opačný názor malo 64 percent účastníkov ankety. V uvedenej otázka je vidieť jasné rozdiely medzi republikánmi a demokratmi. Až 90 percent demokratov uviedlo, že vyšetrovanie by malo pokračovať. Ten istý názor však zdieľa iba 29 percent republikánov.

Prieskumu, ktorý sa uskutočnil medzi 3. a 6. májom sa zúčastnilo 1 101 Američanov.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti