Václav Klaus sa pustil do Grety Thunbergovej a klimatických alarmistov

31.08.2019 | 10:47
  7
„Sme svedkami neslýchaných a neuveriteľných ústupkov dospelých politikov, rešpektovaných akademikov, obvykle arogantných novinárov, sebaistých podnikateľov šestnásťročnej aktivistke,“ povedal bývalý český prezident.

Český exprezident Václav Klaus sa vo svojom prejave na konferencii usporiadanej vedcami v sicílskom meste Erice pustil do klimatických alarmistov: „Táto doktrína je ideológiou, ak nie náboženstvom. Žije nezávisle od vedy.“ A pustil sa aj do tých, ktorí podliehajú Grete: „Sme svedkami neslýchaných a neuveriteľných ústupkov dospelých politikov, rešpektovaných akademikov, obvykle arogantných novinárov, sebaistých podnikateľov šestnásťročnej aktivistke.“

Bývalý prezident Václav Klaus mal svoj prejav na konferencii v sicílskom meste Erice, ktorú organizovala Svetová federácia vedcov. Svoj prejav pomenoval Súčasná ofenzíva klimatických alarmistov je motivovaná výlučne politicky a v ňom sa, samozrejme, obul do súčasnej ekologickej dogmy, ktorá vraj nemá s vedou nič spoločné. Pripomenul, že už v roku 2012 na rovnakom mieste povedal:

„Táto doktrína je ideológiou, ak nie náboženstvom. Žije nezávisle od vedy. Jej spory sa netýkajú teploty, ale sú časťou konfliktu ideológií... Táto doktrína je voľne spojenou kaskádou argumentov, nie monolitickým konceptom, ktorý – pre svoju štruktúru – uniká skúmaniu vedy.“

Dodal, že by na sedem rokov starom texte nič nemenil. Pokračoval, že klimatickí alarmisti spustili hlavnú ofenzívu, v ktorej prezentujú a propagujú svoje katastrofické scenáre, zatiaľ čo mlčiaca väčšina so zdravým rozumom sa ocitla v defenzíve.

Ďalej vo svojom príhovore zopakoval, že nie je nováčikom v tejto debate, absolvoval ju už niekoľkokrát. Hoci vedecké poznatky jasne spochybňujú vzťah medzi ľudstvom vyprodukovaným CO2 a globálnou teplotou, tak sme zle predpokladali, že sa tento klimatický aktivizmus skončí, povedal a dodal, že to môžeme vidieť v súčasnosti, obzvlášť v Nemecku, Švédsku, ale aj v Česku. Radikálna propaganda doktríny klimatického alarmizmu vraj úplne vyhrala debatu.

Vo svojom príhovore spomenul Gretu aj študentské hnutie Piatky za budúcnosť, ktoré postihlo aj Českú republiku, podľa prezidenta krajinu skôr pomerne skeptickú k podobným veciam. Václav Klaus uviedol, že sme svedkami novej vlny radikálnych proklamácií o blížiacej sa apokalypse. „Sme svedkami neslýchaných a neuveriteľných ústupkov dospelých politikov, rešpektovaných akademikov, obvykle arogantných novinárov, sebaistých podnikateľov šestnásťročnej aktivistke,“ povedal.

Ďalej podotkol, že skôr sa ľudia tiež mýlili, história vedy to dokazuje. Akurát skôr bol nástup týchto myšlienok a ideológií podľa Klausa vďaka neexistencii internetu oveľa pomalší. Politický systém vraj nebol nikdy taký otvorený iracionálnym ideám. „Sme konfrontovaní s nespontánnou klimatickou psychózou, čo je nový jav. Dnes je organizovaná a politicky podporovaná,“ dodal.

„Musíme počkať na návrat štandardných, ideologicky definovaných politických strán, ktoré – dúfajme – začnú racionálny politický diskurz. Tento diskurz môže presvedčiť tichú väčšinu, že ,nie je možné predpokladať, že malá časť oxidu uhličitého v zemskej atmosfére by mohla byť primárnou príčinou a hlavným hýbateľom otepľovania od doby ľadovej‘,“ povedal Václav Klaus ku koncu svojho príhovoru.

V samom závere však varoval, že je tu pravdepodobnosť, že politici zničia svet taký, aký ho poznáme. Nová predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová explicitne povedala, že chce, aby sa Európa do roku 2050 stala klimaticky neutrálnym kontinentom. „Chce znížiť emisie CO2 o 50 % do desiatich rokov a chce predložiť ,zelenú dohodu pre Európu‘, ako aj ,európsky klimatický zákon‘. Tieto myšlienky by boli pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné dokonca aj v jej vlastnom Nemecku a teraz sa môžu stať podstatou ,novej EÚ‘ pod jej vedením,“ varoval exprezident Václav Klaus.

Celý prejav v anglickom jazyku nájdete TU.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti