Václav Klaus: Greta Thunberg je šialenstvo našej doby

22.08.2019 | 19:30
  10
Český exprezident Václav Klaus poskytol Radimu Panenkovi z portálu parlamentnilisty.cz rozhovor, z ktorého sme vybrali najzaujímavejšie pasáže.

Existuje istá protiakcia, list asi tristo odborníkov, vedcov, klimatológov asi z 15 krajín. Výzva sa volá "There si no climate emergency", teda, že nie je žiadna hrozba klímy, povedal český exprezident.

Český exprezident Václav Klaus poskytol Radimu Panenkovi z portálu parlamentnilisty.cz rozhovor, z ktorého sme vybrali najzaujímavejšie pasáže. Text rozhovoru zverejnil aj Inštitút Václava Klausa na svojej stránke.

Pán prezident, mierite na konferenciu do sicílskeho Erice, kde budete hovoriť o klimatických alarmistoch a ich politických motívoch. Aké bude hlavné posolstvo vášho vystúpenia?

- Erice je seminár o tzv. Planetárnych hrozbách a organizuje ho Svetová federácia vedcov. Je to vznešená inštitúcie a dorazí tam pár nositeľov Nobelových cien za fyziku a podobných ľudí. Organizuje to jeden úžasný taliansky deväťdesiatročný vedec profesor Zichichi, ktorý pracuje v ženevskom CERNe a je takým druhým Einsteinom. Dáva podporu tejto téme, aby sa o tom hovorilo, zatiaľ čo väčšina vedcov od toho ruky odťahuje, tak on vážnu debatu umožňuje a pozýva rad ľudí, ktorí sa na to pozerajú kriticky.

Vystúpim tam aj tento rok a názov môjho vystúpenia je "Súčasná ofenzíva klimatických alarmistov je motivovaná výlučne politicky". Hovorím tým, že nie sú žiadne nové vedecké hypotézy, teórie, ale ani nové dáta, ktorá by hovorili, že sa stalo niečo revolučného. Napriek tomu vznikla tá ofenzíva klimatistov. To je moja téma.

Veľkou témou posledných mesiacov je 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá iniciovala školské štrajku za klímu. Stala sa takmer hviezdou Západu, fotia sa s ňou politickí lídri aj známe osobnosti. O čom to vypovedá?

- Je to úplné šialenstvo našej doby. Skutočnosť, že politici, vedci a aj inak do všetkého rýpajúci novinári ju počúvajú a vedú s ňou vážne rozhovory, to je naozaj niečo úplne neuveriteľného. Neviem, čo to vypovedá o našej dobe. Je to smutné.

Nasledujú Grétou vyvolané "piatky pre budúcnosť", ktoré došli napodiv až do našej krajiny, ktorá bola aj trošku mojou zásluhou mierne klimaticky skeptická, zrazu sa to rozhorelo aj tu.

Nedávno som čítal rozhovor jedného z organizátorov, ktorý hovorí, že už nemá dôvod sa vzdelávať, pretože žiadna budúcnosť nebude. To je nepredstaviteľná vec. Že dospelí zrelí ľudia môžu toto počúvať či tomuto fanaticky tlieskať v Európskom parlamente, to je neuveriteľné.

Greta Thunbergová teraz mieri na špeciálnu jachte cez oceán do USA, kde bude hovoriť na konferenciách a významných fórach. Cestou po vode demonštruje svoj odpor k lietaniu, ktoré mimoriadne znečisťuje ovzdušie. Neukazuje to, že svoje konanie skutočne myslí vážne?

- Neviem. To dievčatko je obeťou. Obeťou do značnej miery svojich rodičov, ktorí jej to naočkovali a ktorí sú natoľko nezodpovednými ľuďmi, že ju zneužívajú na propagáciu myšlienok tohto typu. Dievča je chudák a možno, že si to nezaslúži. Tak by sme to mali chápať a vnímať.

Píšem teraz rozsiahlejší text k tridsiatim rokom začatia našej ponovembrovej éry a spomínam jednu akciu, ktorú usporiadali v Rumunsku za ich predsedníctva EÚ. V máji sa v Bukurešti konala veľká konferencia s názvom "Detský summit" a hovorilo sa tam, že deti by sa mali výraznejšie podieľať na vážnom rozhodovaní Európskej únie. Takže dianie okolo tej dievčatka je súčasťou bláznovstva tohto typu.

Čo sa zmenilo, že zrazu dostávajú tak výrazný priestor akcie tohto typu? Ide tomu naproti EÚ?

- Výrazne k tomu nakročili voľbou nových predstaviteľov EÚ. To, že pani von der Leyen (ja by som antiaristokraticky hovoril iba Leyen) vydala neuveriteľné vyhlásenia, ktoré takmer nemajú obdobu. Fascinuje ma jej výrok, kde uvádzala, že chce, aby sa Európa do roku 2050 stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom sveta.

Premýšľame o týchto výrokoch. Keď niekto hovorí o svetu bez uhlíkovej stopy, zmysel to má, hoci je to samozrejme blbosť. Ale klimaticky neutrálne? Tento výrok nedáva vôbec žiadny zmysel.

Keby povedala, že sa nemá zvyšovať priemerná globálna teplota, je to nezmysel, ale je možné to vysloviť. Klimaticky neutrálna, čo je výrok z jej predvolebného prejavu zo Štrasburgu, tak ten ja naozaj nechápem.

Ak chce počas desiatich rokov znížiť emisie CO2 o 50 percent, jasne tým chce podviazať európsku ekonomiku. A to hovorí človek, ktorý v CDU donedávna nikdy životné prostredie na starosti nemal a žiadne silné výroky o tom nikdy v živote nerobil. Je to číre politikum, číry pokus zapáčiť sa dnešnému podivne sa tvoriacemu svetu.

Nepovedala to von der Leyen len preto, aby si medzi europoslancami zabezpečila zvolenie?

- Pre mňa je rovnako šialené, nech to myslí, alebo nemyslí vážne. Nechcem v tom diferencovať. Aby ona povedala, že jej prvým cieľom je do troch mesiacov predložiť zákon o klíme, to sú predsa veci, o ktorých sa ľudstvo háda dlhé desaťročia a ona to chce za tri mesiace. Čo si o tom máme myslieť? Výroky tohto typu by jej v Nemecku pred dvoma troma rokmi neprešli a dnes sa to chce stať baštou myslenia tzv. Novej EÚ pod jej vedením. Koniec sveta.

Kde sa podľa vás vzala tá nová vlna boja za klímu? Ešte nedávno bolo relatívne ticho a dnes sa dvíhajú pomyselné prápory rôznych tém vrátane takých nápadov ako zdanenie mäsa v Nemecku. Čo to vyvolalo?

- Napísal som, že ofenzíva klimatických alarmistov je "politically driven", čiže politicky vedená, ťahaná. Myslím, že sa vo svetovej vede nestalo nič. Že by klimatológovia objavili niečo nové, myslím, že nie. To isté v štatistikách. Ľudia sú popletení pár horúcimi dňami v júli.

Nedávno náš meteorologický ústav povedal, že júl 2019 je desiatym najteplejším júlom od roku 1961. Za tých necelých 50 rokov je desiatym a vôbec nehovoríme o ďalších rokoch predtým. Takže to úplne dátový prielom nie je.

Všetko je výrazom beznádeje politiky. Totálne vyprchanie štandardných politických strán a falošné hľadanie nejakých iných pekných tém. Myslím, že to s tým úzko súvisí.

Keby existovali štandardné politické strany so štandardnou štruktúrou, museli by na toto povedať nie. Ak by toto bolo za môjho pôsobenia, ODS by kričala a nedopustila by, aby sa toto stalo hlavnou politickou témou našej doby.

Platí skutočne, že ide v prípade klímy o nedôležitú tému? Existujú ľudia, ktorí to vážne berú. V mladšej generácii ich je určite značné množstvo. Začul som nedávno v metre rozhovor dvoch mladých mužov, kde jeden druhému oznamoval, že prežíva klimatickú úzkosť. Vraj je to pocit beznádeje z blížiaceho sa zániku planéty vplyvom ľudského pôsobenia, hoci ten človek sám žije ekologicky, ale sám nič nezmôže...

- Taký človek je popletený. Ak by sa témou vážne zaoberal, nemohol by nič také povedať. Používa sa aj termín klimatická núdza ... Pozrite, ja sa touto témou zaoberám minimálne 15 rokov a všimnime si, že termín klimatická núdza ešte asi pred dvoma rokmi neexistoval. To je PR agentúrami vytvorené slovo, ktoré má niekoho popliesť a zviesť z cesty.

Je zaujímavé, že pri nekonečných hádkach na túto tému nikdy nikoho donedávna nenapadlo využiť slovo klimatická núdza. Ak je to teraz v slovníku x-ročných mladých ľudí v metre, ide o dôkaz, že je všetko len mediálna hra.

Klimatickú núdzu, o ktoré ste hovorili, teraz vyhlásil Tomáš Petříček z ČSSD na svojom ministerstve zahraničia. Úrad bude v záhrade chovať čmeliaky. Čo Vás napadlo, keď ste o tom počuli?

- Tu už je len možné si ťukať na čelo, nič iné možné nie je. Že ten človek nepatrí na toto ministerstvo, bolo evidentné vždy. Ak k tomu niekto chcel pádny dôkaz, tu ho má. Zamestnanci ministerstva sa vraj budú môcť pripojiť ku klimatickým štrajkom a miesto práce debatovať o klíme... Po vzore tých detských štrajkov to zavádzajú na ministerstve.

Pootočil by som to jedným smerom, aby sme na to nezabudli.

Existuje istá protiakcia. V posledných dňoch som v kontakte s niekoľkými západoeurópskymi pánmi profesormi, ktorí pripravujú list asi tristo odborníkov, vedcov, klimatológov asi z 15 krajín.

Výzva sa volá "There si no climate emergency", teda, že nie je žiadna hrozba klímy. List adresujú prezidentovi Európskej rady, šéfke Európskej komisie a šéfovi Európskeho parlamentu.

Zatiaľ je to, myslím, ešte v procese prípravy všetkých mien a veľmi uvítali, že som aj ja ochotný sa toho zúčastniť a venovali mi tam prestížne miesto. Je to istý protiťah. Ide o to, či tí traja papaláši Európskej únie budú tomuto dokumentu venovať aspoň takú pozornosť ako svätej Grete. O tom to všetko je.

Ako vôbec hodnotíte zloženia Európskeho parlamentu po májových voľbách? Zmení sa niečo?

- O nádejach na zmenu sa nekonečne hovorilo a ja som ich nikdy nezdieľal. Vedel som, že dôjde k malému posunu v prospech strán kritických k európskemu integračnému procesu. Od začiatku som ale hovoril, že zostane drvivá väčšina tých opačných a zmena v žiadnom prípade nepríde. Tí tzv. liberáli pána Verhofstadta sú snáď ešte horší ako európski ľudovci a socialisti. Nestalo sa vôbec nič lepšie, naopak je to horšie a horšie.

Vládu nad Veľkú Britániu prevzal Boris Johnson, muž jasných názorov a tvrdý zástanca brexitu. Považujete aspon toto vo svojich očiach za pozitívnu zmenu?

- Kiež by, kiež by. Fandím mu a želám, aby brexit dotiahol do konca. Viedol som nedávno rozhovor s jedným Britom a hovoril som mu, že už ma toľko nezaujíma, ako zápletka s brexitom dopadne. Pre mňa výsledok britského referenda pred tromi rokmi bol kľúčovou revolučnou zmenou, ktorá si dovolila zatriasť Európskou úniou a povedať európskym papalášom, že je to inak a veľa miliónov ľudí, väčšina v jednej krajine vidí Európsku úniu inak. To bola revolučná zmena a signál ďalším krajinám.

Aby som sa priznal, nie je pre mňa rozhodujúce, či Veľká Británia zostane, či nezostane v Európskej únii. Je to ich rozhodnutie a samozrejme rešpektujú väčšinový záujem Britov, aby odišli a je to len dobre. Samo o sebe ma to však toľko nezaujíma. Mám strach, že trojročným preťahovaním a nehodnými súboji bol pozitívny nádych brexitu dávno vymazaný. Preto neriešim, ako to dopadne.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti