V Stredozemnom mori lode mimovládok naberajú migrantov. Komisár EÚ považuje za nutné prijímať viac migrantov z Afriky a zabezpečiť im bezpečné trasy

06.09.2019 | 10:28
  1
Pašeráci ľudí z mimovládnych organizácií, ktorí sa pripravujú na novú politiku talianskej vlády, značne zvýšili svoje operácie pri líbyjskom pobreží.

Celkovo už desať lodí mimovládnych organizácií teraz vykonáva operácie v Stredozemnom mori, pretože ľavicová globalistická Demokratická strana (PD) sa chystá znovu otvoriť talianské prístavy pre afrických migrantov.

Nicola Zingaretti, šéfka talianskej mainstreamovej ľavicovej strany (PD), už hovorila o zrušení bezpečnostných opatrení, ktoré vybudoval bývalý minister vnútra Matteo Salvini, keď sa snažil brániť príchodu migrantov do Európy. Zingaretti tak otvorí prístavy lodiam, ktoré vozia migrantov z Afriky na taliansku pevninu.

Hrozí tak ďalší príval desaťtisícov migrantov, z ktorých väčšina síce nárok na azyl nemá, ale z Európy ich už nikdy nikto nedostane.

Obchodníci s ľuďmi z mimovládnych organizácií, ktorí sa pripravujú na novú politiku talianskej vlády, značne zvýšili svoje operácie pri líbyjskom pobreží. Il Giornale uvádza, že v zóne v súčasnosti pôsobí celkom desať prepravných plavidiel mimovládnych organizácií. Iba jedna z lodí je talianska.

Už v pondelok bolo lodi „Mare Jonio“, prevádzkovaná talianskou mimovládnou organizáciou Mediterranea Saving Humans, povolené ukotviť v prístave v Taliansku, aby vyložila 31 migrantov.

Avramopoulos: Je nutné prijímať viac migrantov z Afriky

Grécky komisár EÚ pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos vyzval členské krajiny, aby zvýšili úsilie presídľovania utečencov a nalieha na štáty, aby prijímali najmä tých evakuovaných z Líbye. Navyše vyzval štáty EÚ, aby presídlili (prijali) zraniteľnejších utečencov z táborov v tretích krajinách. S odkazom na Die Welt o tom informoval server Politico.

V rozhovore pre nemecké noviny Avramopoulos naliehavo vyzýva členov EÚ, aby prijímali najmä „utečencov“ evakuovaných z vojnou spustošenej Líbye do Nigeru, vzhľadom k nigerským obmedzeným kapacitám pre hosťovanie utečencov.

„Vyzývam všetky členské štáty, aby zintenzívnili úsilie a splnili záväzok prijímať utečencov čo najskôr to bude možné,“ uviedol a dodal: „Je nutné vykonať viac núdzových evakuácii z Líbye (do Nigeru).“

Niger začal prijímať evakuovaných utečencov z Líbye po summite EÚ a Africkej únie v roku 2017. Podiel na evakuácii ponúkla takisto Rwanda, čo grécky komisár privítal. Podľa Agentúry OSN pre utečencov prisľúbilo 14 krajín vrátane 10 členských štátov EÚ nájsť od augusta miesto pre 6600 ľudí evakuovaných z Líbye do Nigeru. Podľa skorších správ neziskových organizácií však presídľovanie postupuje pomaly.

„Presídľovanie musíme urobiť prioritou, ak chceme podporiť partnerské krajiny, ktoré prijali utečencov,“ uviedol Avramopoulos.

„Je tiež dôležité poskytnúť utečencom, ktorí chcú ísť do Európy, bezpečné trasy, tak, aby už viac nemuseli podstupovať nebezpečné a nelegálne morské cesty.“

Komisár EÚ dodal, že za posledné dva roky bolo z tretích krajín presídlených približne 35 tisíc utečencov. „To je viac ako kedykoľvek predtým. Ale nesmieme tým nadobudnúť sebauspokojenie. Presídľovanie by sa malo stať najdôležitejšou cestou pre vstup do Európskej únie pre tých, ktorí potrebujú ochranu. „

Zdroj: magazin1.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti