V regióne strednej a východnej Európy sú po finančnej stránke na tom najhoršie Slováci

18.10.2021 | 10:55
  11
Zo správy Allianz Global Wealth Report 2021 vyplýva, že kým priemerný Slovák vlastní čisté finančné aktíva vo výške 7 531 eur, priemerný Čech má 21 607 eur a Poliak 9882 eur. 

Finančný majetok Slovákov je taký nízky, že v regióne strednej a východnej Európy sme 2. najhorší. Za nami je už len Rumunsko. Ak ide o pomer dlhov a vlastného finančného majetku, sú na tom Slováci suverénne najhoršie z celej Európskej únie. Upozornilo na to združenie Pracujúca chudoba s odvolaním sa na aktuálnu správu Allianz Global Wealth Report 2021.

Nemecká nadnárodná finančná skupina Allianz mapujúca globálne bohatstvo a jeho distribúciu medzi obyvateľmi planéty zverejňuje túto správu pravidelne každý rok. 

Zo správy vyplýva, že kým priemerný Slovák vlastní čisté finančné aktíva vo výške 7 531 eur, priemerný Čech má 21 607 eur a Poliak 9882 eur. 
 
Po finančnej stránke sú na tom najhoršie Slováci

Združenie Pracujúca chudoba upozorňuje, že sa nemožno tešiť ani zo sumy, ktorú nám vypočítal Allianz, nakoľko jej samotnú výšku netvoria len úspory, investície do dlhopisov a akcií, ale aj finančné aktíva v 2. a 3. dôchodkovom pilieri. „To sú peniaze, ktoré v skutočnosti nemôžu na krytie výpadkov v príjmoch ľudia vôbec využiť,“ komentuje číslo šéf združenia Milan Kuruc.

Socio-ekonomický analytik Ján Košč poukazuje aj na výšku dlhu priemerného Slováka: „Okrem nízkych finančných aktív, majú slovenskí občania druhý najvyšší priemerný dlh v regióne strednej a východnej Európy. Čiže sme druhí najhorší, čo sa týka čistého finančného majetku a druhí najhorší, čo sa týka množstva dlhov. A úplne najhorší sme v pomere dlhov k finančnému majetku.“

Po finančnej stránke sú na tom najhoršie Slováci

Združenie Pracujúca chudoba poukazuje na to, že kým finančné aktíva priemerného Slováka sú vo výške 7 531 eur, jeho priemerné dlhy sú vo výške 8 451 eur. 

„Z porovnávaných krajín má iba občan Slovenska v priemere viac dlhov ako čistého finančného majetku. V tomto držíme prvenstvo v celej EÚ. Tomuto katastrofálnemu obrazu sa netreba čudovať. Ide o logický dôsledok nízkych príjmov slovenského obyvateľstva, a teda neochoty zamestnávateľov platiť adekvátne mzdy a takisto dôsledok neexistencie bytovej politiky, ktorá doslova núti slovenských občanov zaťažovať sa hypotékami na predraženom trhu s bývaním,“ hodnotí situáciu šéf združenia Milan Kuruc.

Kým Slováci majú dlhy v priemere vo výške 53 % na celkovom finančnom majetku, na druhom mieste za nami sa v rámci regiónu strednej a východnej Európy nachádzajú Poliaci, no len s 33 percentným podielom dlhov. „Nielenže sme prví, ale máme v dlhoch pred ostatnými obrovský náskok.“ upresňuje Kuruc.

Po finančnej stránke sú na tom najhoršie Slováci

Týmto sa potvrdzujú slová Jána Košča, ktorý pred rokom upozorňoval, že s veľkou pravdepodobnosťou zo súčasnej krízy vyjdú Slováci ešte v horšom stave. „Škrtanie verejných výdavkov, okliešťovanie sociálneho štátu a trhanie záchranných sieti nebude tou najlepšou cestou. Ak sa ako spoločnosť chceme posunúť k lepšiemu, nie je možné preniesť náklady za krízu na občanov a ešte viac zvyšovať tlak ich zadlžovanie.“    

Aktuálne dáta uvedené v Allianz Global Wealth Report 2021 potvrdzujú, že aj napriek neodôvodnenému optimizmu, ktorý šíria niektorí analytici  a aj niektorí politici , problémom obyvateľov Slovenska už je a pravdepodobne aj bude vysoká inflácia (EUROSTAT: HICP - Inflation rate [TEC00118]), ktorá už v roku 2020 spôsobila prepadnutie Slovenska na absolútne dno v rebríčku Hrubej priemernej mzdy v parite kúpnej sily (EUROSTAT: Annual net earnings [EARN_NT_NET__custom_1259028]). Inými slovami, potom čo sa zohľadnili spotrebiteľské ceny v jednotlivých krajinách, sa Slovensko podľa Eurostatu vo výške miezd prepadlo na absolútne posledné miesto, dokonca až za Bulharsko.

Po finančnej stránke sú na tom najhoršie Slováci

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti