V Rakúsku zatkli migranta z Iraku po sérii jeho podpaľačských útokov

26.06.2019 | 09:55
  1
Hneď po založení požiaru na okresnom súde podozrivý údajne založil ďalší a to pred radnicou mesta Graz.

45-ročný iracký migrant, ktorý je podozrivý z viacerých požiarov v centre Grazu - druhého najväčšieho mesta Rakúska po Viedni – bol zatknutý. Podozrivý je zo založenia požiaru radnice a okresného súdu.

Podľa správy rakúskeho denníka Kronen Zeitung vyšetrovatelia uviedli, že podpaľačské útoky začali okolo 10:40 hod. na okresnom súde v Grazi-Západe, hovorkyňa Elisabeth Dieberová uviedla, že muž bol videný pri postrekovaní nejakého druhu horľavej kvapaliny na chodbe okresného súdu, následne z miesta činu utiekol.

Hneď po založení požiaru na okresnom súde podozrivý údajne založil ďalší a to pred radnicou mesta Graz. Seigfried Nagl, hovorca starostu mesta, sa vyjadril pre rakúske média: „Zamestnanci to videli počas kontroly kamier a taktiež sa spustil alarm.“ Christian Köberl, svedok druhého podpaľačského útoku na radnicu, tvrdil, že boli založené tri samostatné požiare a že dym sa stal tak hustým, že bol schopný vidieť nie viac ako pol metra do diaľky.

Po zapálení budovy mestskej radnice, podozrivý opäť utiekol z miesta činu, keď neskôr skončil na Ministerstve sociálnych vecí a rodinného práva na štvrtom poschodí inej vládnej budovy. Potom, čo sem dorazil, založil ďalšiu sériu požiarov, čo nakoniec viedlo k evakuácii 150 vládnych zamestnancov z budovy.

Posledný požiar bol založený v blízkosti hlavnej vlakovej stanice v Grazi, kde útočníka nakoniec zadržali správne orgány, ktoré boli nútené mobilizovať veľké množstvo policajných príslušníkov a dokonca aj policajných vrtuľníkov.

Našťastie neboli v dôsledku požiarov hlásené žiadne obete ani zranení.

Rakúske orgány zostávajú neisté v súvislosti s motívom podpaľačských útokov. Tento násilný prejav je zatiaľ posledný v dlhom rade zdokumentovaných prípadov násilia migrantov v Rakúsku a Európe od začiatku migračnej krízy v roku 2015. Noviny Kronen uviedli minulý rok na jeseň viac ako 50% trestných činov spáchaných imigrantmi v rakúskom hlavnom meste Viedeň.

K útokom imigrantov na policajné a vládne budovy došlo aj v iných západoeurópskych krajinách, ako je napríklad Taliansko, ktoré muselo znášať ťažkosti neúprosných vĺn masového prisťahovalectva z Blízkeho východu a severnej Afriky.

Zdroj: prehladsprav.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti