V Nemecku plánujú testovať vek migrantov ultrazvukom

24.01.2019 | 10:32
  0
Ak miliónová štúdia mníchovského inštitútu prinesie pozitívne výsledky, hranie sa na deti už utečencom nepomôže.

Zdá sa, že Nemci v migračnej politike úplne menia smer. Migranti už zďaleka nie sú tak vítaní, ako v nedávnej minulosti a počet žiadateľov o azyl, ktorí museli krajinu nútene opustiť dosiahol vlani rekordné číslo. Tým ale opatrenia na redukciu nelegálnej migrácie nekončia. Podľa stanice Deutsche Welle chce vláda opäť zaviesť do praxe kontrolu veku migrantov, ktorí v tomto smere radi klamú. Hraním sa na deti, alebo tínedžerov totiž doteraz získavali rôzne výhody a hlavne ich bez rodín nebolo možné deportovať. Tomuto "folklóru" by mala urobiť prietrž nová štúdia zameraná na zisťovanie ich reálneho veku pomocou ultrazvuku.

Menej invazívna kontrola

V súčasnosti viacero krajín využíva na kontrolu veku migrantov röntgenové snímky zubov, zápästí, kľúčnych kostí, či kolien. Túto možnosť nemecká lekárska asociácia (BÄK) v minulom roku odmietla. Podľa nich je RTG technológia neetická, negatívne ovplyvňuje zdravie  vyšetrovaných a navyše je nepresná. Každý organizmus je iný a rozdiel medzi výsledkami testov a realitou môže predstavovať až tri roky.

Preto nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn uvoľnil miliónovú dotáciu na štúdiu, ktorej cieľom bude zistiť, či v tomto smere môže byť využitý ultrazvuk. O celý proces by sa mal postarať malý prenosný prístroj vyvinutý Fraunhoferovým inštitútom v Mníchove. "Chápem, prečo lekári odmietajú využitie röntgenového žiarenia," cituje Spahna nemecký server DW. "My však musíme určiť vek mladých migrantov, pretože to má vplyv na azylový proces a - ak existujú pochybnosti - aj na súdne konania. Hľadáme spôsob, ako to urobiť čo najmenej invazívnym spôsobom"

Možnosť využitia ultrazvuku privítal aj prezident BÄK Frank Ulrich Montgomery. Zdôraznil ale, že spoľahlivosť utrazvuku bude známa až po ukončení štúdie. Teda na konci roka 2020.

Aktivisti sú stále proti

Naopak, aktivisti podporujúci migráciu spokojní nie sú. Napríklad šéf združenia Pro Asyl Bernd Mesovic s postupom vlády nesúhlasí, aj keby sa ultrazvuková technológia ukázala presnejšia, než testovanie pomocou röntgenu. "Minister zdravotníctva dáva maloletých bez sprievodu do rovnakej kategórie ako zločincov," povedal médiám Mesovic pripomínajúc, že direktívne určovanie veku pomocou röntgenových lúčov je povolené len v rámci trestného konania, alebo zo zdravotných dôvodov. "Ak niekoľko 19, či 20 ročných utečencov dostane možnosť vzdelať sa a integrovať v Nemecku vďaka tomu, že si pár rokov uberú, je to stále lepšie ako alternatíva, ktorá by znamenala zhoršenie ich vyhliadok do budúcnosti."

Debata o testovaní veku sa rozprúdila po vražde 15-ročnej dievčiny v meste Kandel na konci roka 2017. Abdul D. z Afganistanu ju podľa vyšetrovateľov usmrtil siedmimi bodnými ranami a za svoj čin skončil vo väzení na 8,5 roka. Mladík prišiel do Nemecka bez dokladov a príbuzných tvrdiac, že má len 15 rokov. Neskoršie testy však ukázali, že v čase keď vraždil mohol mať až dvadsať rokov! Na základe deklarovanej nepresnosti röntgenovej technológie ho napriek tomu súd posudzoval ako neplnoletého. Prípad v tom čase vyvolal sériu antimigrantských protestov.

Zdroj: plus7dni.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti