V Londýne operujú dve tajné lóže, ktorých členovia sú politici a novinári

05.02.2018 | 16:42
  0
Článok na túto tému uverejnili noviny The Guardian.

Britský denník The Guardian prišiel z informáciou, že v Londýne operujú dve tajné slobodomurárske lóže, v ktorých sú angažovaní britskí politici a viacerí novinári.

Podľa Guardianu lóža New Welcome Lodge verbuje členov britského parlamentu a parlamentných zamestnancov. Druhá lóža Gallery Lodge sa zase orientuje na predstaviteľov masmédií. Denník sa však zmienil aj o existencii tretej lóže Alfred Robbins Lodge, ktorej členmi sú taktiež žurnalisti.

Predstaviteľ Veľkej Zjednotenej Lóže Anglicka (United Grand Lodge of England) David Staples v tejto súvislosti vyhlásil, že byť slobodomurárom znamená v rámci bratstva pomáhať svojim členom slúžiť spoločnosti v širšom zmysle prospešným spôsobom. Na ilustráciu uviedol, že slobodomurármi sú okrem politikov a novinárov taktiež policajti a právnici.

„Ich členstvo je pre nich pozitívne nielen zhľadiska ich postavenia ako jednotlivcov, ale aj zhľadiska celej spoločnosti,“ povedal Staples.

Noviny uviedli, že mnohí labouristickí poslanci opustili rady slobodomurárov v 80. rokoch minulého storočia kvôli strachu, že prídu o svoje miesta, ak by sa verejnosť dozvedela o ich príslušnosti k tajnému spolku. Priznanie členstva bolo na začiatku uvedenej dekády povinné, ak sa vo voľbách labouristi chceli za stranu uchádzať o priazeň voličov.

Najmenej jeden člen britskej Labour Party v tejto súvislosti požiadal o pozastavenie členstva, aby sa po získaní parlamentného kresla mohol do lóže New Welcome Lodge vrátiť naspäť.

Hovorca Veľkej Zjednotenej Lóže Anglicka pre denník Guardian uviedol, že žiaden z členov, ktorí do oboch lóži prišli po roku 2000, neboli novinári.

Slobodomurárstvo možno považovať za medzinárodnú organizáciu, ktorá má v celom svete približne 200-tisíc členov. Ide o najstaršiu a najväčšiu nepolitickú organizáciu na planéte, ktorej členovia si navzájom hovoria „bratia“. Niekedy sú často slobodumurári nesprávne označovaní ako Ilumináti. Veria tomu, že vesmír má svojho architekta, no napriek tomu sa slobodomurárstvo nepovažuje za náboženstvo. Organizácia je často kritizovaná za utajený spôsob svojho fungovania a obviňovaná z toho, že viac slúži záujmom vlastných členov ako verejnosti.

Zdroj: rt.com / theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti