V čase tlaku na štáty EÚ obnoviť záchranu migrantov na mori záhadne zmizol preplnený čln s migrantmi

21.02.2020 | 11:49
  5
Správa o nezvestnom člne prišla v období kritiky, že Európska únia nepodniká dostatočné záchranné misie v Stredozemnom mori.

Preplnený gumený čln s 91 ľuďmi, ktorý sa vydal na plavbu z líbyjských brehov do Európy, zmizol v Stredozemnom mori. Vo štvrtok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Na nafukovacom člne sa viezli väčšinou africkí migranti. Na plavbu sa vydali 8. februára z Karbúlí, čo je miesto ležiace zhruba 50 kilometrov východne od metropoly Tripolis. Povedal to Usmán Hárún, ktorého bratranec bol na palube. Hárún o 27-ročnom Muhammadovi Idrísovi, ani o jeho desiatich ďalších priateľoch odvtedy nemá správy.

"Počujem prvýkrát, že čln zmizol," uviedol Hárún pre tlačovú agentúru AP do telefónu zo západného pobrežného okresu Záwíja, kde žije s rodinou od roku 2016 - od úteku zo sudánskeho regiónu Dárfúr zmietajúceho sa v konflikte.

"Ľudia, čo sa vydajú na plavbu, zvyčajne dajú o sebe vedieť do niekoľkých hodín... Nikto nevidel ani len vrak člna," doplnil bratranec.

Správa o nezvestnom člne prišla v období kritiky, že Európska únia nepodniká dostatočné záchranné misie v Stredozemnom mori. Členské krajiny EÚ sa navyše začiatkom týždňa dohodli na ukončení operácie zameranej proti pašovaniu migrantov a namiesto toho chcú vyslať vojenské lode, ktoré sa budú sústreďovať na dodržiavanie značne ignorovaného zbrojného embarga OSN v Líbyi. Embargo sa pokladá za kľúčové pre upokojenie tamojšej neutíchajúcej vojny.

Alarm Phone, krízová horúca linka pre migrantov v núdzovej situácii na mori, vo štvrtok upozornila na "nepovšimnuté stroskotanie člna", pričom vyzvala líbyjské, maltské a talianske úrady, aby si vždy počas dňa vymieňali informácie o záchranných misiách.

Podľa Alarm Phone niekto z gumeného člna s 91 ľuďmi, údajne pochádzajúcimi zo Sudánu, Nigeru, Iránu a Mali, zatelefonoval na horúcu linku 9. februára. Pasažieri o niekoľko minút ešte dokázali uviesť svoje GPS súradnice, čo naznačilo, že sa nachádzajú v medzinárodných vodách severne od Líbye.

Alarm Phone odovzdala správu o núdzovom volaní talianskym a maltským úradom a líbyjskej pobrežnej stráži, ktorú vycvičila EÚ a ktorú kritizujú organizácie na ochranu ľudských práv. Táto pobrežná stráž hliadkuje vo vodách Stredozemného mora a zachytáva migrantov, aby sa nedostali na európske pobrežie.

Líbyjskej pobrežnej stráži trvalo päť hodín, kým reagovala na naliehavý odkaz od Alarm Phone. Pobrežná stráž tvrdí, že vyslala do pátrania po nezvestnom člne dve lode, ale dôkazy o tom neposkytla.

Linka Alarm Phone stratila kontakt s člnom o dve hodiny, keď počula ľudí v panike kričať a oznamovať, že sa pokazil motor. Migranti ešte stihli povedať, že skĺzli do mora a scvrkávajúci sa čln zaliala voda.

Šéf nemeckej diplomacie vyzval krajiny EÚ, aby sa nebránili obnoveniu záchrany migrantov na mori

Rakúsko a ďalšie členské krajiny EÚ by sa mali vzdať svojho odmietavého postoja k obnoveniu námornej misie Sophia zameranej na posilnenie zbrojného embarga OSN voči Líbyi. Uviedol to v pondelok v Bruseli nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Rada EÚ pre zahraničné veci (FAC) chce dospieť ku kompromisu a politickej dohode medzi členskými krajinami v súvislosti s obnovením námornej operácie Sophia, ktorá bola spustená v roku 2015 a vlani ju pozastavili v dôsledku politických debát o migrácii.

Maas po príchode do Bruselu povedal, že obavy niektorých štátov ohľadom obnovenia mandátu operácie Sophia nie sú opodstatnené.

"Tí, ktorí myslia v prvom rade na otázku migrácie si musia uvedomiť, že problémy migrácie môžeme riešiť iba vtedy, keď Líbya nebude skrachovaným štátom, ale bude mať bezpečnostné štruktúry, s ktorými môžeme spolupracovať," uviedol Maas pred novinármi.

Nemecko sa snaží dokázať, že takzvaný "berlínsky proces", ktorý sa zrodil po konferencii o Líbyi konanej 19. januára v nemeckej metroopole, je stále živý. V Berlíne sa lídri krajín, ktoré sú zapojené do konfliktu v Líbyi, zaviazali, že budú rešpektovať zbrojné embargo OSN z roku 2011.

Jednou z členských krajín, ktorá nesúhlasí s obnovením operácie Sophia, je Rakúsko. Viedeň má v tomto postoji podporu Maďarska, ktorého premiér Viktor Orbán opakovane kritizuje EÚ z ľahkovážneho prístupu k migrácii. Jednou zo zložiek operácie Sophia je aj záchrana migrantov na mori a ich vylodenie v niektorom z európskych prístavov, kde môžu požiadať o azyl.

Maas, ktorý v nedeľu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove viedol samostatné rokovania o Líbyi, zdôraznil, že EÚ musí zohrať svoju úlohu pri nastoľovaní mieru v tejto africkej krajine. Podľa neho nezáleží na tom ako bude Únia kontrolovať zbrojné embargo, "je však dôležité, aby sme monitorovali, či už na súši, vo vzduchu alebo na vode, či je embargo porušované".

Šéf nemeckej diplomacie v tejto súvislosti vyzval svojich partnerov v EÚ, aby si uvedomili, že pretrvávajúca neistota a boje v Líbyi viedli k nárastu masy migrantov, ktorí sa snažili nelegálne vstúpiť do Európy.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrel v nedeľu vyzval krajiny EÚ, aby sa dohodli na tom, či zhromažďovanie informácií a zbrojné embargo OSN voči Líbyi bude hlavnou úlohou obnovenej námornej misie. Monitorovanie prevádzačstva a pašovania ľudí by sa stali podpornou úlohou vykonávanou leteckým prieskumom.

Borrel v pondelok pred začatím rokovaní FAC upozornil, že ak sa diplomati na tejto záležitosti nedohodnú, rokovania budú pokračovať na marcovom zasadnutí rady.

Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti