V čase konania summitu G7 sa Irán a Argentína rozhodli požiadali o vstup do ekonomického zoskupenia BRICS, ktoré dramaticky zvyšuje svoj vplyv vo svete

28.06.2022 | 19:35
  2
Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že táto päťčlenná skupina pracuje na vytvorení novej globálnej rezervnej meny založenej na základe koša mien štátov zoskupenia BRICS.

Irán oficiálne predložila svoju žiadosť o vstup do skupiny piatich rozvíjajúcich sa ekonomík, ktorú tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika, oznámilo v pondelok ministerstvo zahraničných vecí v Teheráne. K tomuto kroku došlo po tom, ako iránsky prezident minulý týždeň vystúpil na summite BRICS.

Napriek tomu, že BRICS nie je zmluvným blokom, má "veľmi kreatívny mechanizmus so širokými aspektmi", uviedol v pondelok podľa tlačovej agentúry Tasnim hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chatibzadeh. Dodal, že Teherán už viedol "sériu konzultácií" s krajinami zoskupenia BRICS ohľadne uvedenej žiadosti.

Členstvo Iránu by bolo "pridanou hodnotou" pre všetkých zúčastnených, povedal Chatibzadeh a poznamenal, že členovia BRICS produkujú až 30 % svetového HDP a predstavujú 40 % svetovej populácie.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí vystúpil v piatok na virtuálnom summite BRICS, ktorý hostila Čína. Pri tejto príležitosti vyjadril pripravenosť Teheránu podeliť sa so skupinou o svoje schopnosti a potenciál.

O členstvo v BRICS požiadala aj Argentína, ktorej prezident Alberto Fernández vyzval v piatok na vytvorenie mechanizmov spolupráce, ktoré by mohli predstavovať alternatívu k zdanlivo súkromným inštitúciám riadených Západom - a fungujúcich v jeho záujme.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že táto päťčlenná skupina pracuje na vytvorení novej globálnej rezervnej meny založenej na základe koša mien štátov zoskupenia BRICS. Viac v článku TU.

Bývalý šéfredaktor „Der Spiegel“ a vydavateľ denníka „Die Welt“ Stefan Aust v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že BRICS je silnejšie zoskupenie ako skupina G7.

Zdroj: rt.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti