Útočník v centre Paríža vraždil nožom

13.05.2018 | 07:26
  0
Polícia ho zastrelila.

V centre Paríža v sobotu zaútočil muž nožom na okoloidúcich. Podľa agentúry AFP si čin vyžiadal jednu obeť, na mieste je tiež niekoľko zranených. Útočníka polícia zastrelila. Udalosť vyšetrujú ako teroristický čin. Prihlásil sa k nej Islamský štát.

K útoku došlo v druhom parížskom obvode. Muž začal napádať nožom okoloidúci, polícii sa ho následne podarilo zneškodniť. Na mieste okrem jedného mŕtveho zostalo ležať aj niekoľko zranených, podľa agentúry AP sú štyria. Dvaja z nich majú vážne zranenia, dvaja ľahšie.

„Osoba napadla päť ľudí v druhom parížskom obvode. Polícia okamžite zasiahla,“ uviedol na tlačovej konferencii zástupca policajnej prefektúry Pierre Gaudin. Zároveň potvrdil, že útočník je mŕtvy. „Ďalšia osoba, vážne zranená (útočníkom), svojim zraneniam podľahla,“ dodal Gaudin.

K útoku sa prihlásil Islamský štát
K útoku sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Vo vyhlásení na internete označila útočníka za jedného zo svojich „bojovníkov“.

Podľa Islamského štátu útočník svojím činom vypočul výzvy IS, aby prívrženci organizácie napádali členov vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bojuje proti extrémistom v Iraku a Sýrii. Francúzska armáda je aktívnym členom koalície od roku 2014, pripomenula agentúra AP. Agentúra Amak ale neposkytla žiadny dôkaz pre svoje tvrdenie ani neoznámila totožnosť útočníka.

Policajti muža zastrelili. Prokurátor François Molins uviedol, že podľa svedkov útočník kričal Alláhu akbar (Boh je veľký). „Na základe metódy útoku začal protiteroristický útvar vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motívom,“ povedal Molins.

Macron: Platíme krvou, ale neustúpime
Útok sa odohral v sobotu krátko pred 21:00 SELČ v druhom parížskom obvode v blízkosti paláca Garnier, ktorý je sídlom Parížskej národnej opery. Ide o rušnú turistickú oblasť s množstvom barov, reštaurácií a divadiel, ktorá býva v sobotu večer pravidelne zaplnená.

Obeťou sa podľa ministra vnútra Gérarda Collomba stal 29-ročný muž. „Znovu bola zasiahnutá mladosť Francúzska,“ konštatoval Collomb. Stav dvoch zranených ľudí je vážny, ďalšie dve osoby boli zranené ľahko. Všetci štyria zranení sú ale mimo ohrozenia života, oznámil Colomb. Úrady sa snažia identifikovať útočníka, dodal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii zdôraznil, že Francúzsko neustúpi „nepriateľom slobody“. Vo svojom vyjadrení na twitteri takisto pochválil policajtov, ktorí zneškodnili útočníka. „Francúzsko znovu platí krvou, ale neustúpi ani o piaď nepriateľom slobody,“ podotkol Macron.

Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová využila útok na kritiku vlády. „Občania Francúzska sa už neuspokoja s komentármi, očakávajú činy,“ uviedla po útoku, ktorý označila za dielo islamistov.

Policajti sa údajne najprv pokúsili útočníka zneškodniť elektrickým paralyzérom, a keď sa im to nepodarilo, spustili na neho paľbu. Okrem prezidenta Macrona ich rýchly zákrok ocenili aj premiér Édouard Philippe a minister vnútra Collomb.

„Útok v Paríži: Klaniam sa pred chladnou hlavou a schopnosťou policajných síl, ktoré zneškodnili útočníka, (rýchlo) reagovať,“ uviedol na twitteri v jedenj z prvých reakcií Collomb. „Moje prvé myšlienky smerujú k obetiam tohto hnusného činu,“ dodal.

Najhorší útok mal 130 obetí
Francúzsko v posledných rokoch zápasí s teroristickými útokmi islamských radikálov, ktorí už v minulosti využili ako zbrane aj nože, napríklad v Marseille v októbri 2017. Naposledy na konci marca útočil islamista na juhozápade Francúzska. Pri atentáte, ktorý bol prvým od zrušenia výnimočného stavu v minulom roku, zahynuli štyria ľudia. Zatiaľ najhorší teroristický útok posledných rokov si v roku 2015 vyžiadal v Paríži 130 obetí. Celkom od začiatku roku 2015 zahynulo pri teroristických útokoch vo Francúzsku podľa AFP 254 ľudí.

Zdroj: ČTK/pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti