Ústavný súd rozhodol, že vládou predĺžený núdzový stav je v súlade s ústavou

31.03.2021 | 17:08
  91
Podľa záveru ÚS na celom území Slovenska je prítomná hrozba epidémie a v dôsledku toho je prítomné aj ohrozenie života a zdravia osôb.

Uznesenie vlády SR o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca bolo v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR. Informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR sa v stredu na neverejnom zasadnutí zaoberalo otázkou ústavnosti predĺženia núdzového stavu. Vládne uznesenie zo 17. marca o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní napadla na ÚS skupina opozičných poslancov aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

ÚS musel vo veci rozhodnúť do desiatich dní od doručenia návrhu, teda do štvrtka 1. apríla. ÚS oba návrhy minulý týždeň spojil na spoločné konanie a zároveň ich prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Podľa záveru ÚS na celom území Slovenska je prítomná hrozba epidémie a v dôsledku toho je prítomné aj ohrozenie života a zdravia osôb. „Ústavný súd je toho názoru, že vláda preto disponovala náležitým skutkovým stavom pre prijatie napadnutého uznesenia a disponovala aj náležitým právnym základom, ktorý vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu,“ uviedol sudca spravodajca Martin Vernarský.

Aj v prípade podania generálneho prokurátora, ktorý mal zásadné námietky voči povinnému celoplošnému antigénovému testovaniu či zákazu cestovania do zahraničia na rekreačné účely, ÚS potvrdil ústavnosť opatrení.

„Ústavný súd dospel k názoru, že výlučným, jediným kritériom pre posudzovanie obmedzení základných práv a slobôd v čase núdzového stavu je ich nevyhnutnosť vo vzťahu k závažnosti hrozby, ktorej čelíme, a toto kritérium zavedené obmedzenia spĺňajú,“ povedal Vernarský.

Rovnako podľa neho obmedzenia majú dostatočnú oporu v ústavnom zákone o bezpečnosti štátu. „Testovanie je podmienkou pre uplatnenie výnimiek zo zákazu vychádzania a tým de facto prispieva k napĺňaniu toho kritéria nevyhnutnosti, ktoré ústavný zákon zavádza,“ doplnil sudca.

Predseda ÚS konštatoval, že zákon o bezpečnosti štátu ako základný dôvod opakovaného predĺženia núdzového stavu uvádza ochranu života a zdravia osôb v súvislosti s pandémiou. „To je základná ústavná hodnota, z ktorej aj ústavný súd musel vychádzať,“ zdôraznil Fiačan. Pripomenul tiež, že vláda má ústavnoprávnu povinnosť neustále prehodnocovať núdzový stav, jeho rozsah a trvanie i prijaté opatrenia.

K nálezu pripojili čo do výroku a odôvodnenia odlišné stanoviská sudcovia ÚS Jana Laššáková, Miroslav Duriš a Peter Straka.

Generálny prokurátor považoval za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. „Teda zisteniu, či obmedzenia základných práv a slobôd, ktoré sú obmedzené zákazom vychádzania v prípade nepreukázania sa negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie covid-19 sú primerané účelu, ktorý sa má dosiahnuť ich obmedzením a či sankciami vynucovanú účasť na plošnom testovaní možno považovať za primerané obmedzenie základných práv a slobôd vo vzťahu k sledovanému cieľu,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Podľa názoru generálneho prokurátora zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou SR.

Smer berie rozhodnutie ÚS na vedomie

Opozičný Smer rešpektuje rozhodnutie ÚS SR o tom, že predĺženie núdzového stavu je v súlade s Ústavou SR, a berie ho na vedomie. TASR o tom informoval hovorca Smeru Ján Mažgút. Vládne uznesenie o predĺžení núdzového stavu napadol na ÚS Smer a jeho časti s prijatými opatreniami aj generálny prokurátor Žilinka.

Opozičná strana Smer namietala nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia vládneho kabinetu. „Sme presvedčení, že predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní bolo aktom svojvôle vlády SR, že toto rozhodnutie nespĺňa prísne kritéria ústavnosti ako ich predpokladá ústavný zákon o bezpečnosti štátu. Rovnako sme presvedčení, že neexistujú ani žiadne parametre na odôvodnenie toho, v akom rozsahu boli obmedzené základné ľudské práva a slobody,“ vyhlásil predseda strany Robert Fico.

„Generálny prokurátor SR, poslanci za stranu Smer-SD a nezaradení poslanci Národnej rady SR sa obrátili na Ústavný súd SR s otázkou, či ostatné predĺženie núdzového stavu bolo v súlade s Ústavou SR. Berieme na vedomie, že na túto otázku ÚS SR odpovedal kladne, a jeho rozhodnutie rešpektujeme,“ uviedol Mažgút.

Vláda argumentovala krehkou epidemickou situáciou

Napriek zlepšujúcim sa číslam a poklesu chorobnosti ostáva epidemická situácia naďalej krehká a predčasným uvoľnením opatrení by mohlo nastať opätovné zhoršenie stavu. Vláda na to upozorňuje v súvislosti s návrhom na vyjadrenie súhlasu Národnej rady SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Kabinet schválil návrh na stredajšom rokovaní.

Kabinet v odôvodnení predĺženia, o ktorom rozhodol 17. marca, upozorňuje na to, že naďalej dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov a bezprostredne hrozí, že šírením takzvanej britskej agresívnejšej mutácie covidu dôjde k ďalším nenapraviteľným a podstatným stratám na životoch alebo k zásadnému ohrozeniu zdravia na celom území Slovenskej republiky.

Predkladatelia v materiáli uvádzajú, že odhad národného reprodukčného čísla je v rozmedzí 0.8 – 0.9, čo svedčí o zlepšení epidemiologickej situácie. „Problém však je, že táto situácia nie je homogénna po celom Slovensku. Okresy na severe Slovenska ešte stále dosahujú hodnoty reprodukčného čísla nad 1.10, čo je nebezpečne vysoká hodnota pre SARS-CoV-2. Súčasne 97 percent výskytu ochorenia tvorí ‚britský‘ B117 variant, ktorý je infekčnejší a smrtnejší,“ upozorňujú.

„V praxi to znamená, že tento variant má potenciál veľmi rýchle vychýliť reprodukčné číslo pri sebamenšom uvoľnení opatrení a v priemere na tento variant umiera viacej ľudí ako na ‚starý wuhanský‘ variant,“ objasňujú.

Poukazujú tiež na to, že spoločnosť ešte nie je dostatočne imunizovaná ani očkovaním, keďže zaočkovanosť proti novému koronavírusu je len nad 10 percent, respektíve nad päť percent pri druhej dávke. Odôvodnenia, ktoré obsahovala predkladacia správa ešte doplnili o ďalšie priamo na rokovaní kabinetu.

Predkladatelia varujú, že nepredĺženie núdzového stavu by znamenalo riziko okamžitej eskalácie reprodukčného čísla na predošlé hodnoty 1.2 – 1.3, čo znamená zdvojnásobenie počtov infekcií každé dva až tri týždne.

„Vláda SR zastáva názor, že opätovné predĺženie núdzového stavu je v súlade s princípmi demokratického právneho štátu, v súlade s Ústavou a ústavným zákonom, je proporcionálne k sledovanému cieľu a vychádza z faktického stavu šírenia pandémie ochorenia covid-19 a jeho britského variantu,“ uzatvára kabinet v odôvodnení návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu.

Vláda rozhodla o opätovnom predĺžení núdzového stavu 17. marca, 40-dňová prolongácia začala platiť od 20. marca. Rozhodnutie vlády musí do 20 dní odobriť parlament. Tento systém má byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti