Ústavný súd pozastavil Mikasovu vyhlášku o karanténe na hraniciach. Slováci sa nedajú deliť na nadľudí a podľudí. Hegerova vláda dostala riadnu facku, reagoval Blaha

13.07.2021 | 20:50
  33
Súd zároveň týmto obnovil vyhlášku z júna a semafor, ktorý delí krajiny podľa farieb.

Podľa informácií Markízy dnes sudcovia rozhodli o pozastavení účinnosti vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach. Ide o povinnú karanténu pre nezaočkovaných pri návrate na Slovensko a nové pravidlá o testoch pre nezaočkovaných pendlerov. 


Súd zároveň týmto rozhodnutím obnovil platnosť vyhlášky z júna, ktorá upravuje cestovateľský semafor a rozdeľuje krajiny na zelené, červené a čierne. Viac informácií poskytne súd zajtra.

Blaha: Vláda dostala takú facku, akú už dlho nie

Ústavný súd na podnet Smeru pozastavil vyhlášku šéfa Úradu verejného zdravotníctva Jána Mikasa o karanténe na hraniciach. Informoval na sociálnej sieti aj podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

"Celý čas hovoríme, že je to jasná diskriminácia. Slováci sa nedajú deliť na nadľudí a podľudí. Takéto niečo mohlo napadnúť len primitívom ako Matovič, Mikulec, Naď či Mikas," napísala Blaha.

"Ničia ľudské životy, likvidujú cestovný ruch," dodal podpredseda Smeru.


"Po zavedení karantény na hraniciach sme spracovali podnet na Ústavný súd v rekordne rýchlom čase. A vyhrali sme! Vláda dnes dostala takú facku, akú už dlho nie. Zúria. A bude pre nich už len horšie," pokračoval Blaha. 


Blaha skonštatoval, že na Ústavnom súde je viacero podaní na podnet meru. "My podávame sťažnosti na Ústavný súd, aby sme chránili ľudí, Čaputová ich tam podáva, aby zarezala referendum," píše.

Fico: Vyhláška ÚVZ sú v príkrom rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady

Predseda strany Smer-SD Robert Fico dnes upozornil Európsku komisiu na to, že vláda porušuje ľudské práva a bráni vlastným občanom vo vstupe do vlastnej krajiny.

Podanie na právny servis Európskej komisie bude spočívať v tom, že podľa všetkého je vyhláška ÚVZ v príkrom rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady.

"V bode 36 tohto nariadenia je potrebné zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované, napríklad preto, lebo sa tieto osoby rozhodli nenechať sa zaočkovať. Ďalej sa tu hovorí, že držba potvrdenia o očkovaní by nemala byť podmienkou výkonu práva na voľný pohyb alebo využívanie služieb cezhraničnej osobnej dopravy," priblížil Fico.

Zároveň vyzval vládu na zrušenie nezmyselnej karantény, pretože kvôli nej mnohí zrušili svoj príchod a slovenský cestovný ruch dostal niekoľko úderov pod pás. Tiež vyzval Ústavný súd SR, aby konal, pretože je to pomerne jednoduché rozhodnutie.

"SMER - SD s plnou vážnosťou vníma likvidáciu cestovného ruchu, ku ktorej dochádza práve týmto nezmyselným rozhodovaním, že každá osoba, ktorá príde na Slovensko, musí ísť do 14-dňovej karantény, pokiaľ nie je zaočkovaná. Vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby sa spamätala, my nerozumieme, prečo táto vláda ubližuje ľuďom. Toto je smrteľný úder cestovnému ruchu," uviedol Fico.

Zdroj: hnonline.sk / tvnoviny.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti