Ústavný právnik Kresák: Opatrenie, zakazujúce dôchodcom chodiť do obchodov mimo určených časov, prekračuje hranice zákonnosti

23.04.2020 | 14:27
  1
Občianskej združenie Seniori Slovenska považuje nové pravidlá za diskriminačné. Vo vyhlásení zdôraznilo, že opatrenie hrubo porušuje Deklaráciu ľudských práv aj Ústavu SR.

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého ľudia nad 65 rokov môžu chodiť do obchodov a prevádzok poskytujúcich služby len v pracovné dni od 9:00 do 11:00, prekračuje prípustné hranice a nie je v súlade so slovenským právom. Tento názor vyjadril na facebooku právnik a bývalý ústavný sudca Peter Kresák (Dobrá voľba).

„Ak by sme sa aj dokázali stotožniť s myšlienkou, že v čase núdzového stavu môže obmedzovať základné práva a slobody nielen ale aj Úrad verejného zdravotníctva, potom by sme si aj tak mali položiť otázku, či tento orgán svojím rozhodnutím obmedzil naše základné práva skutočne akceptovateľným spôsobom,“ napísal.

Opatrenia sú neprimerané

Vysvetlil, že všetky prijímané opatrenia musia prejsť takzvaným testom proporcionality, teda či spĺňajú požiadavku vhodnosti a primeranosti a zároveň potrebnosti. Primerané sú pritom podľa Kresáka len také právne prostriedky, ktoré sú schopné dosiahnuť žiadaný cieľ a nezasahujú do základného práva vo väčšom rozsahu, než je prípustné.

„Pritom, ak existuje alternatívna úprava, dosahujúca rovnaký cieľ pri menšom zásahu do práva, musí byť použitá,“ tvrdí právnik.

Pripomenul, že dôchodcovia nesmú mimo stanovených časov navštevovať obchody, pošty, banky, taxi služby, pohrebníctva, autoservisy, notárstva, záhradníctva ale aj napríklad karanténne ubytovacie zariadenia či vonkajšie trhoviská.

Kresák sa pritom pýta, ako budú prevádzkovatelia týchto služieb napríklad určovať vek osoby a aké postavenie má pracujúci dôchodca, ktorý je vo vymedzenom čase na pracovisku a nemôže si teda nakúpiť.

„K základným nedostatkom takto formulovanej úpravy sa už vyjadrili so svojimi otázkami aj neprávnici (ako a kto bude určovať vek osoby? Aké postavenie má vlastne pracujúci dôchodca? Ako sa majú zachovať tí pracujúci dôchodcovia, ktorí sú a musia byť, trebárs aj ako lekári, vo vymedzenom čase na pracovisku a nemôžu si teda nakúpiť potrebné veci ...atď ...atď?),“ pýta sa ústavný právnik.

„Podľa môjho názoru by tento výpočet zo schváleného opatrenia jednoznačne nemal obstáť v teste proporcionality,“ uzavrel Kresák.

Protestujú aj seniori

Opatrenie ostro kritizuje aj občianskej združenie Seniori Slovenska, ktoré nové pravidlá považuje za diskriminačné. Vo vyhlásení zdôraznilo, že opatrenie hrubo porušuje Deklaráciu ľudských práv aj Ústavu SR.

„Je nepochopiteľné, že od stredy 22. apríla, keď nastalo pomerne široké uvoľňovanie opatrení proti koronavírusu, naopak, proti seniorom boli prijaté tvrdé diskriminačné opatrenia,“ konštatujú seniori.

Nákupné hodiny pre seniorov vyvolávajú konflikty

Obchodníkov združených vo Zväze obchodu (ZO) SR mrzí, že štátne autority doposiaľ nevypočuli ich niektoré argumenty týkajúce sa organizácie predaja. Uviedol to pre TASR prezident ZO SR Martin Katriak pri hodnotení vládnych opatrení zavedených proti novému koronavírusu.

"Napriek našim doslova úpenlivým prosbám neprišlo k úprave stanovených hodín pre seniorov. ZO SR podporuje filozofiu prístupu k seniorom nielen v spoločnosti, ale aj pri predaji, avšak stanovenie režimu vyhradených hodín v čase 9.00 až 12.00 h je nešťastné a spôsobuje problémy medzi kupujúcimi," spresnil.

Tí podľa Katriakových slov nechápu, prečo v tomto čase nemôžu ísť do predajne, ktorá je v tomto čase poloprázdna alebo úplne prázdna. "Vznikajú potom konflikty medzi pracovníkmi obchodu a zákazníkmi," priblížil.

"Navyše, seniori všeobecne uprednostňujú na nákupy skoré ranné hodiny, teda čas okolo 8.00 h, a to nielen v terajšej situácii, ale dlhodobo," podčiarkol.

Problém je podľa Katriaka najvypuklejší v sobotu, keď najmä na vidieku a v menších mestách sú predajne otvorené do 12.00 h alebo 13.00 h, z čoho je čas 9.00 až 12.00 h vyhradený len pre seniorov a ostatní zákazníci nemajú dostatočný čas na víkendové nákupy.

"Skúsenosti zo soboty 11. apríla toto doslova červeným podčiarkujú. V tejto súvislosti očakávame podobné problémy počas sobôt 2. a 9. mája, ak sa stanovený režim nezmení, keď sú pred týmito sobotami štátne sviatky 1. a 8. mája a predajne budú zatvorené. Dúfame, že autority nebudú ľpieť na pôvodnom rozhodnutí a vyhovejú návrhom obchodníkov," zdôraznil prezident ZO SR.

Doplnil, že v čase od 2. apríla doteraz bolo zásobovanie potravinami na požadovanej úrovni. "Zákazníci boli už poučení a z predošlých skúseností zistili, že nie je potrebné robiť priveľké nákupy a pri nakupovaní sa správali primerane," podčiarkol.

"V tejto súvislosti iste nie je prekvapivé, že obchodníkom s potravinami sa darilo, hoci boli aj sortimenty tovaru, ktoré sú veľmi obľúbené pred veľkonočnými sviatkami a teraz tomu tak nebolo. Ide najmä o široký sortiment cukroviniek a cukrárenských výrobkov, ktorých predaj tvoril len 50 až 60 % z predošlých rokov a popri tom aj niektoré ďalšie tradičné tovary ako alkohol vrátane vína a piva, niektoré mäsiarske výrobky (šunky a klobásy)," uzavrel Katriak.

Zdroj: ta3.com / sme.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti