USA zaviedli dosiaľ najtvrdšie sankcie voči Iránu. Ruhání odkázal, že Teherán ich bude hrdo obchádzať

05.11.2018 | 12:18
  0
Spojené štáty stanovili 12 podmienok, ktoré musí Irán splniť, aby Washington sankcie zrušil.

Spojené štáty začínajú oddnes uplatňovať ďalšie sankcie voči Iránu. Okrem energetického sektora sa týkajú napríklad lodnej dopravy a bankového sektora.

Minister zahraničia Mike Pompeo uviedol, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa sa chystá uvaliť na Irán všetky sankcie, ktoré boli zrušené v rámci jadrovej dohody svetových mocností s Iránom z roku 2015. Prvú sériu sankcií Washington zaviedol v auguste.

Napätie medzi Teherán a Washingtonom vyostril prezident Trump, keď tento rok v máji oznámil odstúpenie od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom.

Dohodu, v ktorej sa Teherán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií, uzavrel za USA predchádzajúci prezident Barack Obama. Podpísali ju tiež Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína, Rusko a EÚ, ktoré odstúpenie USA od dohody kritizovali.

12 podmienok

Sankcie sú podľa zdrojov blízkych Bielemu domu súčasťou širšej ekonomickej vojny s iránskym režimom, čo minulý týždeň potvrdil aj Pompeo. "Snaha administratívy zmeniť správanie Iránu je oveľa širšia a oveľa hlbšia," povedal.

Podľa Washingtonu ide o "dosiaľ najtvrdšie" hospodárske sankcie voči Iránu.
Spojené štáty stanovili 12 podmienok, ktoré musí Irán splniť, aby Washington sankcie zrušil. Sú to požiadavky, ktoré mnohí analytici považujú za výzvy na zmenu režimu vo všetkom, okrem názvu štátu. Irán a USA od roku 1980 neudržujú diplomatické vzťahy.

Ako uviedol americký minister financií Steven Mnuchin, na sankčný zoznam pribudne viac ako 700 jednotlivcov, subjektov, ale aj plavidiel a lietadiel. Jeho konečná podoba bude podľa ministra zverejnená dnes.

Výnimky na potraviny či lieky

Spojené štáty udelia výnimky pre humanitárne dovozy, ktoré by mohli zahŕňať potraviny, lieky a ďalšie položky. Ôsmim štátom potom umožní naďalej dovážať z Iránu ropu a bude im umožnené tieto nákupy obmedzovať pozvoľnejším tempom. Ich zoznam bude tiež zverejnený dnes, podľa informácií agentúry Bloomberg na ňom bude okrem iného Japonsko, India a Južná Kórea.

Vzhľadom k tomu, že sankcie budú uvalené na niektoré iránske banky, do problémov sa môže dostať banková sieť SWIFT, ktorá slúži k medzinárodným prevodom peňazí. Mnuchin potvrdil, že SWIFT môže čeliť sankciám, ak určené inštitúcie neodpojí.

Práve to je podľa analytikov jeden z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť, aby finančné sankcie zo strany USA fungovali. Odstránenie väzieb iránskych bánk na SWIFT by týmto inštitúciám zabránilo v prevodoch peňazí do zahraničia aj opačným smerom.

Európska únia, Francúzsko, Nemecko a Británia v piatok vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že uvalenie ďalších sankcií zo strany Spojených štátov ľutujú. "Jadrová dohoda, ktorá je dodržiavaná, má zásadný význam pre bezpečnosť Európy, regiónu a celého sveta," uviedla skupina.

Irán: Sankcie budeme hrdo obchádzať 

Iránsky prezident Hasan Rúhání uviedol, že islamská republika bude "hrdo obchádzať sankcie", ktoré voči nej zaviedli v pondelok Spojené štáty, píše agentúra AFP.

"Oznamujem, že vaše nelegálne a nespravodlivé sankcie budeme hrdo obchádzať, pretože sú v rozpore s medzinárodnými predpismi," povedal Rúhaní v pondelňajšom prejave vysielanom v štátnej televízii.

"Nachádzame sa v stave ekonomickej vojny, sme šikanovaní. Nemyslím si, že by v dejinách USA bol niekedy vstúpil do Bieleho domu niekto, kto je tak v rozpore s právom či medzinárodnými dohovormi," uviedol Rúhání. Dodal, že Irán sankcie poruší a bude svoju ropu predávať, píše agentúra Reuters.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti