USA vytvorili tzv. Kremeľský zoznam. Kto sa v ňom nachádza?

30.01.2018 | 13:21
  0
Dokument je súčasťou protiruských sankcií. Nejde však o zoznam osôb, na ktoré sa vzťahujú nové reštrikcie.

Americké ministerstvo financií zverejnilo v pondelok tzv. Kremeľský zoznam, na ktorom sa ocitla celá ruská vláda a niekoľko vplyvných podnikateľov. Ruskí predstavitelia tvrdia, že ide o ďalší krok Spojených štátov v snahe podkopať rusko-americké vzťahy.

Dokument je súčasťou amerického zákona o uplatnení sankcií voči Rusku, ktorý v auguste minulého roku podpísal prezident Donald Trump. Dôvodom bolo údajné zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v USA, o čom však nie sú žiadne dôkazy.

Kremeľský zoznam obsahuje mená ruských politikov, vrátane prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova. V dokumente je napríklad uvedený šéf Putinovej kancelárie Anton Vaino, premiér Dmitrij Medvedev, podpredseda vlády Igor Šuvalov, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a ďalší ministri.

Okrem ministra obrany Sergeja Šojgu a jeho zástupcov, sú na Kremeľskom zozname aj ďalší vysokopostavení bezpečnostní činitelia vrátane riaditeľa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandra Bortnikova. Nechýba v ňom ani riaditeľ Federálnej ochrannej služby (FSO) Dmitrij Kočnev, ktorej príslušníci ochraňujú vysokopostavených politikov.

Na zozname je aj 96 podnikateľov a riaditeľov najväčších bánk ako je Sberbank a VTB. Riaditelia štátom kontrolovaných energetických spoločností Gazprom a Rosnefť nie sú výnimkou. Súčasťou menného zoznamu je aj riaditeľ ruských železníc a šéf Aeroflotu.

Zoznam zahŕňa aj ruských magnátov Ališera Usmanova a Romana Abramoviča. Usmanov je jedným zo 100 najbohatších ľudí na svete s majetkom viac ako 15 miliárd dolárov. Svoje bohatstvo nadobudol v metalurgickom a ťažobnom priemysle. Okrem vlastníctva médií je aj majiteľom futbalového klubu Arsenal Londýn. Abramovič je zas známy tým, že od roku 2003 vlastní futbalový klub Chelsea Londýn.

Napriek tomu, že dokument je súčasťou zákona o protiruských sankciách, nejde o sankčný zoznam voči uvedeným osobám. Jeho zámerom je skôr poukázať na vplyvné mená z prostredia ruského prezidenta.

Podľa viacerých ruských predstaviteľov však uvedený dokument prispieva k narušeniu vzájomných vzťahov.

„Dôsledky sú mimoriadne toxické a oslabujú perspektívu spolupráce v nasledujúcich rokoch. Tieto vzťahy nikdy nebudú normálne, prinajmenšom pokiaľ bude Washington ovládaný súčasnou generáciou politikov,“ napísal na Facebooku predseda zahraničného výboru Rady federácie (Hornej komory ruského parlamentu) Konstantin Kosačev. Dodal, že títo politici žijú v mentalite studenej vojny a sú posadnutí myšlienkou „americkej výnimočnosti“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti