USA sa snažia vytvoriť na veľkej časti územia Sýrie kvázi štát

14.02.2018 | 11:11
  0
Tak sa najnovšie vyjadril ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Aktivity Spojených štátov v Sýrii sú motivované podnikaním „nebezpečných, jednostranných krokov“ namiesto toho, aby sa snažili „dosiahnuť spoločné porozumenie“ medzi všetkými stranami. Vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Varoval, že skutočným cieľom Washingtonu môže byť rozdelenie Sýrie. Nedávne kroky USA, medzi nimi aj vytvorenie takzvaných pohraničných bezpečnostných síl (BSF), ktoré fungujú ako súčasť kurdských sýrskych demokratických síl (SDF), vyvolali v Moskve ešte viac otázok.

„Tieto otázky sme položili viackrát, ale okrem všeobecného hesla: Neobávajte sa, sme za teritoriálnu celistvosť Sýrie, sme nedostali koherentnú odpoveď. No v skutočnosti to vyzerá celkom inak,“ uviedol Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie poznamenal, že nedávne kroky USA sa stále viac podobajú na to, že Američania majú snahu vytvoriť akýsi kvázi štát na veľkej čati sýrskeho územia.

"Na tomto území sa vytvárajú autonómne, na Damasku nezávislé orgány, do ktorých sú nalievané peniaze, aby mohli fungovať. Bezpečnostné zložky, ktoré tam boli vytvorené dostávajú zbrane,“ dodal ruský minister.

OSN by podľa jeho názoru mala tejto záležitosti venovať zvláštnu pozornosť a podniknúť kroky, ktoré zabránia vonkajším hráčom ohroziť zásady zmierenia stanovené rezolúciou Bezpečnostnej rady. Tento proces by mal zahŕňať aj kurdskú menšinu. Lavrov v tejto súvislosti zdôraznil, že Kurdi sú neoddeliteľnou súčasťou sýrskej spoločnosti.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti