USA sa počas tajnej misie pokúsili zabiť ďalšieho iránskeho veliteľa

11.01.2020 | 11:48
  3
Dron americkej armády v piatok 3. januára zabil Solejmáního krátko po tom, čo generál pristál na medzinárodnom letisku v irackej metropole Bagdad.

Americká armáda sa pokúsila, aj keď bez úspechu, odstrániť ďalšieho vysokopostaveného iránskeho veliteľa v ten istý deň, ako americký dron zabil v Iraku vplyvného generála elitných jednotiek revolučných gárd Kásema Solejmáního. V piatok to oznámili nemenovaní predstavitelia USA, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Predstavitelia spresnili, že terčom vojenského náletu sa stal v Jemene Abdolrezá Šahláí, vysokopostavený veliteľ iránskych revolučných gárd, ale tajná vojenská misia sa nepodarila.

Podľa predstaviteľov obaja velitelia, Solejmání aj Šahláí, boli na schválených amerických zoznamoch terčov. To naznačuje, že USA sa snažia ochromiť vedenie iránskych elitných jednotiek Kuds, patriacich do revolučných gárd. Spojené štáty označujú jednotky Kuds za teroristickú organizáciu.

Trumpovo vysvetlenie

Dron americkej armády v piatok 3. januára zabil Solejmáního krátko po tom, čo generál pristál na medzinárodnom letisku v irackej metropole Bagdad. Predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa odsúhlasili jeho zabitie ako sebaobranu a vysvetlili, že plánoval násilné činy, ktoré by ohrozili veľké počty amerických vojakov a diplomatických pracovníkov na Blízkom východe.

Irán však útok dronom na svojho populárneho veliteľa označil za teroristický čin a 8. januára podnikol odvetu - vypálil vyše desať balistických striel na dve základne v Iraku, kde sú umiestnení americkí a ďalší zahraniční vojaci. Pri tejto iránskej odvete nikto neprišiel o život.

Americké ministerstvo zahraničných vecí ponúklo odmenu 15 miliónov dolárov za informácie vedúce k prerušeniu toku peňazí pre iránske revolučné gardy - odmena sa vzťahovala aj na Šahláího, kľúčovú osobu v týchto ozbrojených silách, keďže sa stará o ich financie.

Útoky na Američanov

Ministerstvo dodalo, že Šahláí "má na konte už mnoho útokov na Američanov a spojencov USA po celom svete" a plánoval veľký počet útokov na koaličné sily v Iraku. Podľa ministerstva bolo medzi jeho aktivitami poskytovanie zbraní a výbušnín šiitským milíciám a riadenie príprav na zavraždenie saudskoarabského veľvyslanca vo Washingtone v roku 2011.

Pentagón, americké ministerstvo obrany, sa odmietol vyjadriť k tejto prísne utajovanej operácii. "Videli sme správu z náletu z 2. januára v Jemene, ktorý je už dlho pokladaný za bezpečný priestor pre teroristov a ďalších nepriateľov Spojených štátov.

Ministerstvo obrany nebude diskutovať o údajných operáciách v blízkovýchodnom regióne," uviedla hovorkyňa Pentagónu Rebecca Rebarichová.

Ako prvý priniesol túto informáciu denník Washington Post.

Zdroj: hnonline.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti