USA rozšírili protiruské sankcie. Zasiahnu aj slovenskú firmu

21.08.2018 | 19:30
  0
Ruská a slovenská firma podľa Washingtonu pomáhali obchádzať sankcie, za čo teraz čelia sankčným opatreniam.

Americké ministerstvo financií v utorok rozšírilo zoznam firiem a jednotlivcov potrestaných za ruské špionážne aktivity.

Vedľa jednej ruskej firmy sa sankcie novo vzťahujú aj na spoločnosť Lacno, s.r.o. sídliacej na Slovensku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva boli dvaja Rusi a obe firmy potrestaní za svoje spojenie so spoločnosťou Divetechnoservices, na ktorej úrad uvalil sankcie už v júni.

Táto firma bola podľa ministra Stevena Mnuchina vystavená postihom za to, že prispela k zdokonaleniu ruskej podmorské špionáže tým, že dodávala ruským vládnym úradom vrátane kontrarozviedky FSB potápačské vybavenie a podmorské technológie.

Lacno a petrohradská firma Vela-Marine Ltd. tejto spoločnosti podľa Washingtonu pomáhali obchádzať sankcie, za čo teraz čelia sankčným opatreniam.

Šéf ruskej firmy Andrej Kuklin Reuters povedal, že "nechápe, v čom je problém", a nechcel sankcie komentovať.

Sankcie súvisia s ruskými hackerskými útokmi cielenými na americké úrady či infraštruktúru. Podľa amerického ministerstva sú konkrétne namierené proti snahám FSB mapovať rozloženie podmorských komunikačných káblov. Rusko podobné obvinenia opakovane odmieta.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti