USA rozdeľuje štáty na „dobré a zlé“, reagoval hovorca Kremľa Peskov na usporiadanie summitu o demokracii bez účasti Ruska a Číny

24.11.2021 | 15:20
  2
Rusko upozornilo na vytváranie nových deliacich čiar zo strany Bidenovho režimu.

Spojené štáty plánujú usporiadať decembrový virtuálny summit o demokracii s účasťou viac než stovky lídrov s cieľom rozdeliť štáty na "dobré a zlé", vyhlásil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Spojené štáty uprednostňujú vytváranie nových deliacich čiar, rozdeľovanie krajín na tie, ktoré sú – podľa ich názoru – dobré, a tie, ktoré sú zlé," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v reakcii na oznámenie o zorganizovaní summitu, na ktorý nebolo pozvané Rusko ani Čína.

"Stále viac štátov dáva prednosť rozhodovaniu sa podľa seba bez toho, aby sa po niekom obzerali," dodal Peskov a dodal, že "Washington sa snaží sprivatizovať si pojem 'demokracia'".

Americký prezident Joe Biden pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii lídrov približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov a Slovenska, ale aj Iraku, Indie a Pakistanu.

Z krajín Blízkeho východu sa na konferencii, ktorá sa bude konať 9. a 10. decembra, zúčastnia iba Izrael a Irak. Pozvaní nie sú ani tradiční arabskí spojenci USA – Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar či Spojené arabské emiráty (SAE).

Medzi pozvanými z Európy je napríklad aj Poľsko, a to napriek pretrvávajúcemu napätiu medzi Varšavou a Európskou úniou v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv. Z krajín V4 nedostalo pozvánku Maďarsko na čele s nacionalisticky orientovaným premiérom Viktorom Orbánom.

V augustovom vyhlásení Bieleho domu sa píše, že decembrový virtuálny summit bude o boji proti autoritárstvu a korupcii a tiež podpore dodržiavania ľudských práv.

Zdroj: cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti