USA obvinili Rusko z útoku energetickou zbraňou na vojakov v Sýrii. Ukázalo sa však, že došlo k otrave jedlom

30.04.2021 | 16:52
  13
Elitným vojakom na vzdialenej základni v Sýrii sa údajne objavili príznaky podobným chrípke po tom, čo okolo tábora preletel ruský vrtuľník.

Keď americkí vojaci umiestnení v Sýrii záhadne ochoreli, predstavitelia USA rýchlo obvinili Rusko, že je za tým jeho energetická zbraň. Vyšetrovanie odhalilo, že vinníkom bolo skazené jedlo, informuje portál RT.

Spravodajský portál Politico v správe z minulého týždňa odhalil, že americké ministerstvo obrany vyšetruje niekoľko incidentov, pri ktorých sa domnieva, že ich personál bol vystavený takzvaným útokom „riadenej energie“. Vinníkom malo byť Rusko. Predstavitelia Pentagónu údajne uskutočnili osobné brífingy so zástupcami v Kongrese, pričom diskutovali o možnej hrozbe.

O experimentálnych energetických zbraniach, ktoré teoreticky zahŕňajú zbrane využívajúce lasery a častice lúčov, sa vie iba málo. Existuje však veľa tvrdení, že sú používané proti Američanom v zámorí. V roku 2017 vtedajší americký prezident Donald Trump obvinil Kubu, že na ich ambasádu zaútočila elektromagnetickými silami. Urobil to po tom, čo sa diplomatickí pracovníci sťažovali na nevoľnosť, bolesti hlavy a počuli čudné zvuky.

Napriek tomu bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, ktorý zostáva v anonymite, povedal portálu Politico, že pri najmenej jednom incidente, ktorý bol preskúmaný, vyšetrovatelia odhalili zásah zo zahraničia.

Elitným vojakom na vzdialenej základni v Sýrii sa údajne objavili príznaky podobným chrípke po tom, čo okolo tábora preletel ruský vrtuľník. Velitelia sa obávali, že tieto dve udalosti môžu súvisieť.

Prekvapivo však bývalý úradník pre CNN uviedol, že skutočná príčina „bola rýchlo odhalená“. Namiesto tajných energetických zbraní mali vojaci „pokazené jedlo“.

To nezabránilo americkému senátorovi Marcovi Rubiovi vyjadriť znepokojenie nad situáciou. V rozhovore varoval pred údajnou ruskou agresiou na Blízkom východe a dodal, že „všetci sme videli podobné útoky na diplomatické zariadenia“.

Bývalý riaditeľ Úradu pre prevádzkové skúšky a hodnotenie amerického ministerstva obrany(DOT&E) sa pre Politico v tejto súvisloti vyjadril skepticky: "Zdá sa mi to pritiahnuté za vlasy. Všetko, čo vieme, je, že títo vojaci ochoreli, a nevieme, či je to otravou jedlom alebo niečím iným, čo im spôsobilo ochorenie, takže nemôžeme viniť Rusov."

O zbraniach s riadenou energiou existuje len málo konkrétnych dôkazov, že by ich niektorý národ v praxi používal. V roku 2018 však ruský armádny odhalil, že mikrovlnná technológia sa testuje ako súčasť prototypov nových stíhačiek.

Začiatkom apríla ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva investuje značné sumy peňazí do špičkových laserových zbraní ako súčasť výbavy bojových stíhačiek. Potenciál podobnej výzbroje skúmajú aj americkí výrobcovia zbraní. Napríklad spoločnosť Lockheed Martin hovorí potenciálnym zákazníkom, že za ostatných 30 rokov „skúmala, navrhovala, vyvíjala a zachytávala elektromagnetickú energiu a zvyšovala jej výkon na inovatívne riešenia týkajúce sa riadenej energie.“

Zdroj: rt.com
Preklad: hlavnydennik.sk & InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti