USA obvinili Irán z jadrového vydierania

06.11.2019 | 10:59
  0
Iránsky prezident Hasan Rúháni v utorok oznámil, že sa obnoví obohacovanie uránu v reakcii na odstúpenie Spojených štátov od jadrovej dohody.

Spojené štáty obvinili Irán z "jadrového vydierania" v súvislosti s najnovším oznámením Teheránu o rozšírení procesu obohacovania uránu. Zároveň avizovali, že budú pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na iránsky režim, informovala agentúra AFP.

"Irán nemá nijaký presvedčivý dôvod na rozširovanie svojho programu obohacovania uránu... okrem jasného pokusu o jadrové vydieranie, ktorý len prehĺbi jeho politickú a ekonomickú izoláciu," vyhlásil v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty budú podľa neho pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na režim v Teheráne, aby ho donútili upustiť od citlivých jadrových aktivít a ďalších krokov smerujúcich k destabilizácii situácie v regióne.

Iránsky prezident Hasan Rúháni v utorok oznámil, že Irán naplní 1044 centrifúg fluoridom uránovým (UF6) - plynným uránom - čím sa ešte viac vzdiali od záväzkov plynúcich zo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA, tzv. jadrovej dohody) z roku 2015. S odvolaním sa na Rúhániho vyhlásenie, ktoré naživo odvysielala iránska štátna televízia, o tom informovala agentúra AP. Iránsky líder spresnil, že centrifúgy by mali byť fluoridom uránovým napĺňané od stredy v jadrovom komplexe Fordú.

Irán v priebehu tohto roka pozastavil plnenie viacerých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Začal napríklad obohacovať urán nad úroveň, ktorú mu táto dohoda povoľuje.

Na základe jadrovej dohody by však mali iránske centrifúgy rotovať bez fluoridu uránového, keďže ide o zlúčeninu používanú v procese obohacovania uránu.

Práve na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch alebo ako munícia v jadrových hlaviciach, zaviedla JCPOA pre Irán prísne limity.

Výmenou za tieto obmedzenia sa signatárske krajiny zaviazali zmierniť ekonomické sankcie voči Iránu. V roku 2018 však od dohody odstúpili Spojené štáty, ktoré následne na islamskú republiku uvalili nové sankcie.

Európske štáty, ktoré nesúhlasia s jednostranným odchodom Spojených štátov od zmluvy, sa snažia Iránu pomôcť zmierniť následky amerických sankcií a udržať tak JCPOA v platnosti.

Teherán však považuje snahy európskych partnerov za nedostatočné a v posledných mesiacoch začal podnikať kroky smerujúce k zväčšeniu množstva a miery obohatenia svojich zásob uránu.

Zdroj: svet.sme.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti