USA obvinili Assangea zo sprisahania s Manningovou

11.04.2019 | 16:54
  2
USA obviňujú Assangea z pomoci Manningovej, bývalej analytičke americkej armády, ktorá projektu WikiLeaks poskytla utajované materiály.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo zakladateľa organizácie WikiLeaks Juliana Assangea zo sprisahania s Chelseou Manningovou za účelom získania tajných informácií z vládneho počítača. Obvinenie oznámili vo štvrtok po tom, ako Assangea zatkli v Londýne na základe žiadosti Spojených štátov na jeho vydanie, ako aj na základe obvinení z porušenia podmienok prepustenia na kauciu z roku 2012.

USA obviňujú Assangea z pomoci Manningovej, bývalej analytičke americkej armády, ktorá projektu WikiLeaks poskytla utajované materiály. Mal jej pomôcť pri prelomení hesla, takže Manningová mohla následne preniknúť do počítačov ministerstva obrany (Pentagón). Zakladateľovi WikiLeaks za to hrozí až päť rokov väzenia, uviedla agentúra AFP.

Bradley Manning - dnes Chelsea Manningová poskytla aj nasledujúce video z roku 2007, kde americkí vojaci z vrtuľníku Apache strieľajú a vraždia nevinných ľudí v Iraku:

Assangeov americký právnik Barry Pollack odsúdil vo štvrtok USA za snahu o vydanie svojho klienta za "zverejnenie pravdivých informácií". Pollack taktiež vyjadril sklamanie, že Ekvádor umožnil jeho zatknutie na pôde svojho veľvyslanectva v Londýne. "Dúfame, že Británia teraz poskytne Assangeovi prístup k náležitej zdravotnej starostlivosti, ktorú mal odopretú sedem rokov," dodal Pollack.

Assange sa uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v roku 2012, aby predišiel vydaniu do Švédska, kde ho tamojšie úrady chceli vypočúvať v rámci vyšetrovania sexuálneho útoku. Tento prípad bol neskôr stiahnutý, avšak 47-ročný zakladateľ WikiLeaks sa obáva, že by ho mohli vydať na stíhanie do USA.

Organizácia WikiLeaks rozhnevala Washington zverejnením tisícok tajných amerických diplomatických správ, ktoré obsahovali kritické hodnotenia svetových lídrov.

Zdroj: InfoVojna / info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti