USA chcú v Iráne zmenu režimu na spôsob Iraku

09.05.2018 | 12:59
  0
Pre televíziu RT to povedal odborník pre oblasť Blízkeho východu.

Utorkové odstúpenie Spojených štátov z jadrovej dohody s Iránom je prvým krokom v americkom pláne pre zmenu režimu v Iráne, vykonaného podobným scenárom ako to prebehlo v Iraku. V rozhovore pre RT to vyhlásil expert na Blízky východ Sami Ramadani.

„Ak niekto pozorne počúval, čo Trump hovoril, USA neodstupujú iba z tejto mnohostrannej medzinárodnej dohody, ale v skutočnosti sa vyhrážajú zmenou režimu v Iráne,“ vysvetlil Ramadani.

Trumpov prejav podľa jeho názoru pripomína podobnú reč, ktorá v roku 2003 - pred vojnou v Iraku - zaznela z úst bývalého prezidenta Georgea W. Busha, kedy sa „na základe klamstiev viedla genocídna vojna proti irackým občanom“. Politický analytik v tejto súvislosti pripomenul, že v dôsledku americkej invázie nebol zvrhnutý iba režim v Iraku, ale zničená bola aj celá krajina.

Poukázal tiež na to, že USA sa už desaťročia pokúšajú destabilizovať aj Irán.

Ramadi upozornil, že Washington chce od Tehránu oveľa viac ako iba ústupky týkajúce sa jadrovej dohody. „Nemyslím si, že by Irán mohol urobiť ďalšie ústupky - povedali, že nikdy neplánovali vývoj jadrových zbraní. Dodržiavanie dohody bolo potvrdené aj Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) pri mnohých príležitostiach,“ dodal.

„Spojené štáty požadujú od Iránu vzdať sa svojej nezávislosti. Nechcú aby vo svete a predovšetkým na Blízkom východe fungoval silný nezávislý národ. Bez ohľadu na to, čo si myslíme o ich politickom systéme - Irán si vybral cestu nezávislosti od USA. Nechcú byť lídrom americkej politiky v regióne. A USA im odkazujú: Za to vás potrestáme,“ vysvetlil expert.

Známy novinár Max Blumenthal sa zase domnieva, že za Trumpovým rozhodnutím vystúpiť z jadrovej dohody stojí Izrael, ktorého vplyv je v tomto smere kľúčový.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti