Úrad špeciálnej prokuratúry absolútne zlyháva, reagujú advokáti na činnosť Lipšicovho úradu

11.06.2021 | 10:00
  3
Iniciatíva advokátov Za právny štát vyzýva generálneho prokurátora na okamžité prešetrenie podozrení z ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov.

Verejnoprávna RTVS začiatkom júna odvysielala reláciu Reportéri o tzv. nitrianskej pozemkovej mafii. V  reportáži odznel telefonický rozhovor s odsúdeným Matúšom Kuricom, kajúcnikom v tejto trestnej veci. Podľa Iniciatívy za právny štát z Kuricových slov jednoznačne vyplynulo, že bol k svojej výpovedi dotlačený orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK). 

Uviedol, že mal byť vydieraný zo strany OČTK 15-ročným nepodmienečným trestom, ak nebude spolupracovať.  Preto vyhlásil: „Podpíšem čokoľvek.“ Na základe výpovedí práve tohto kajúcnika niekoľko ľudí dostalo dlhoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Napríklad MUDr. Roderick Abaffy bol odsúdený na 12 rokov väzenia.

Iniciatíva advokátov žiada, aby polícia a prokurátori okamžite upustili od podobných postupov.

Sám kajúcnik Matúš Kuric podal niekoľko trestných oznámení týkajúcich sa nátlaku OČTK vo vzťahu k jeho výpovediam. Ako polícia s nimi naložila, nie je známe.

Zneužívanie

„Zdôrazňujeme, že Iniciatíva advokátov za právny štát  nespochybňuje samotný inštitút spolupracujúcich obvinených, tzv. kajúcnikov. Avšak vznášame námietky na aplikačnú prax tohto inštitútu, jeho nadužívanie a zneužívanie. Ak má mať inštitút spolupracujúceho obvineného zmysel a má prispieť k dosiahnutiu spravodlivosti, tak každý spolupracujúci obvinený musí byť motivovaný vypovedať pravdu, nie to, čo si želajú OČTK,“ uvádza ďalší z iniciátorov IAPŠ Matej Marhavý.

Keďže sa začínajú množiť informácie o nadpráci niektorých  policajtov NAKA  (podozreniach z inštruovania k želanému obsahu výpovedí kajúcnikov),  Iniciatíva žiada generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby uvedené skutočnosti bezodkladne prešetril. Dozor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR  podľa nich  v tomto smere absolútne zlyháva.

Zdroj: plus7dni.pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti