Univerzita financovaná Sorosom presťahuje pre Orbánove nariadenia niektoré katedry do Viedne

26.10.2018 | 09:36
  0
Novela maďarského zákona o vysokom školstve bola zameraná práve proti Sorosovej univerzite, hoci v jej texte sa to priamo neuvádza.

Budapeštianska Stredoeurópska univerzita, financovaná americkým filantropom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom, začne postupne presúvať niektoré svoje katedry z maďarskej metropoly do neďalekej rakúskej Viedne.

Podľa štvrtkového stanoviska univerzity sa tak táto inštitúcia rozhodla preto, lebo aj napriek jej enormnej snahe splniť nové nariadenia vlády premiéra Viktora Orbána, sa univerzita v Maďarsku stále nachádza v „právnom vákuu“.

Boj proti Sorosovi je už niekoľko rokov jednou z hlavných tém Orbánovej vlády, ktorá sa voči tejto ikone liberálne zmýšľajúcich ľudí ostro vyhraňuje a označuje ju za nepriateľa maďarského národa a kresťanskej Európy. Novela maďarského zákona o vysokom školstve bola zameraná práve proti Sorosovej univerzite, hoci v jej texte sa to priamo neuvádza.

Študenti niektorých odborov Stredoeurópskej univerzity tak už od školského roku 2019 – 2020 budú navštevovať školu v jej novom viedenskom pôsobisku. Týka sa to však len nových študentov, ktorí budú nastupovať do prvého ročníka. Tí, ktorí na univerzite študujú už teraz, dokončia štúdium ešte v Budapešti.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti