Ukrajincov rozhnevali Porošenkove luxusné dovolenky

01.02.2018 | 10:58
  0
Prezidentská kancelária tvrdí, že prezident si pobyt zaplatil z vlastného vrecka.

Luxusné dovolenky ukrajinského prezidenta Petra Porošenko a generálneho prokurátora Jurija Lucenka vyvolali rozhorčenie medzi Ukrajincami, upozornila agentúra AFP a dodala, že jedna z najchudobnejších krajín Európy sa stretáva so silnou skorumpovanosť svojich elít.

Program americkej rozhlasovej stanice Radio Slobodná Európa / Radio Sloboda, vysielaný v jednej z ukrajinských televízií, v polovici januára odhalil, že po Novom roku prezident Porošenko s desiatkou príbuzných a priateľov týždeň odpočíval inkognito na súkromnom ostrove na Maldivách.

O dva týždne neskôr ten istý program ohlásil, že generálny prokurátor s rodinou strávil zimnú dovolenku na Seychelách za najmenej 52-tisíc eur. Lucenko je vnímaný ako človek blízky Porošenkovi. Cenu prezidentovej rekreácie relácia odhadla na pol milióna dolárov (asi 400-tisíc eur).

Ukrajincov taká rozmarnosť nahnevala.

„Je na čase, aby cestovné kancelárie ponúkli zájazd Po stopách Porošenka a Lucenka: Maldivy, Seychely, Panama,“ ironicky napísal poslanec Serhij Leščenko v narážke na výskyt prezidentovho mena v takzvaných panamských dokumentoch o utajených majetkoch a daňových únikoch. Vraj by si títo hodnostári zaslúžili putovanie s itinerárom, zahŕňajúcim „demisiu, vyšetrovanie, súd“.

Autori programu sa sťažujú, že po odhalení čelia hackerským pokusom o prienik do elektronickej pošty a účtov na sociálnych sieťach, ako aj hrozbám, nátlaku a očierňujúcej kampani.

Lucenko sa obhajuje tým, že letenky na oddych v teplých krajoch mu daroval starší syn a za týždenný pobyt s ženou a mladším synom zaplatil zo svojho 20-tisíc dolárov (16-tisíc eur), čo si môže dovoliť, ako doložil aj zverejnením svojich príjmov ako generálneho prokurátora . Pripomenul tiež, že zhruba rovnakú sumu daroval ako pomoc vojakom raneným v bojoch na východe Ukrajiny.

Prezidentská kancelária medzitým potvrdila, že Porošenko „súkromnú návštevu Maldív“ zaplatil z vlastného vrecka.

Imanie „čokoládového kráľa“ Porošenka, ktorý aj pred vstupom do politiky patril k najbohatším Ukrajincom, tlač odhaduje na miliardu dolárov. Avšak aj tak prezidentova luxusná dovolenka vyvoláva hnev v krajine, v ktorej sa priemerný plat pohybuje okolo ekvivalentu 200 eur mesačne, nehovoriac o vojne na východe krajiny.

Prezidentovi kritici na čele s bývalým gruzínskym prezidentom a odvolaným odeským gubernátorom Michailom Saakašvilim obviňujú Porošenka, že zámerne brzdí vznik nezávislého protikorupčné­ho súdu.

Pomalý postup pri zriaďovaní nezávislého protikorupčného súdu je jednou z hlavných prekážok, ktorá bráni vyplateniu úverov vo výške 17,5 miliardy dolárov určených Medzinárodným menovým fondom na podporu reforiem na Ukrajine.

Boj proti korupcii patril k hlavným heslám proeurópskych demonštrácií, ktoré na prelome rokov 2013 až 2014 zvrhli režim proruského prezidenta Viktora Janukovyča, a dodnes zostáva jednou z kľúčových podmienok podpory Západu pre terajšiu vládu v Kyjeve.

Zdroj: ČTK/pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti