Uhrík a Mazurek končia v predsedníctve ĽSNS. Dôvodom je Kotlebova uzurpácia moci v strane

19.01.2021 | 22:15
  54
Dvaja najvýraznejší politici ĽSNS zdôvodnili svoj krok zmenami v stanovách strany a bábkovom predsedníctve. Pridal sa k nim aj hovorca strany a člen vedenia Ondrej Ďurica.

Poslanec ĽSNS Milan Mazurek končí v predsedníctve strany Mariana Kotlebu. Oznámil to na sociálnej sieti. Dôvodom je zmena stanov strany, ktorú začiatkom januára odhlasovali delegáti.

"Začiatkom tohto mesiaca delegáti snemu strany odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva, jeho štruktúru a dáva predsedovi strany prakticky všetky kompetencie. Z praktického hľadiska tak predsedníctvo stratilo význam a stalo sa len čisto pro forma orgánom," napísal Mazurek

Tvrdí, že o zmenách nevedel rovnako ako viacerí ďalší členovia a dozvedel sa o tom podľa vlastných slov náhodou.

"Nikto so mnou, rovnako ako s ďalšími navrhnuté zmeny neprebral a nemal som tak možnosť sa k nim vôbec vyjadriť a ovplyvniť ich obsah. Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali...," doplnil Mazurek. 

Zostáva v strane ako radový člen.

"Tak ako vždy vystupujem proti totalitným praktikám Igora Matoviča, tak nemôžem zostať ticho ani teraz. Bolo by to pokrytecké. Svedomie by mi nedovolilo účasť na bábkovom predsedníctve bez reálnych právomocí a v atmosfére zákulisných hier. Nebudem sa teda viac uchádzať o funkciu v predsedníctve strany. Po dlhých rokoch moje pôsobenie vo vedení strany končí."

Rovnako europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík nebude kandidovať na post podpredsedu strany a kritizoval pomery v strane. 

"Začiatkom januára ste odhlasovali zmenu stanov strany. V rámci tejto zmeny prišlo k podstatnej zmene štruktúry predsedníctva, ako aj k ďalšiemu presunu kompetencií z predsedníctva na predsedu. Predsedníctvo strany prakticky nerozhoduje už o ničom. Čo ma však ťaží na srdci viac je, že o takejto zásadnej zmene stanov som vôbec nevedel. Delegátom boli na sneme predložené na schválenie stanovy v úplne inom znení, ako návrh, ktorý sme odsúhlasili na poslednom spoločnom predsedníctve. Jednoducho, ako podpredseda strany som bol z tejto zmeny stanov úplne vynechaný," napísal Uhrík.

Okrem Mazureka a Uhríka končí vo vedení ĽSNS aj poslanec a hovorca strany Ondrej Ďurica.

"Na základe vyjadrení mojich straníckych kolegov Milana Uhríka a Milana Mazureka, v ktorých opísali poslednú zmenu stanov odhlasovanú bez vedomia niektorých členov predsedníctva, ale aj vzhľadom na ďalšie okolnosti, som sa rozhodol prijať toto zásadné rozhodnutie. Keďže obaja takto významní funkcionári končia v predsedníctve strany, nevidím ani ja zmysel byť naďalej jeho súčasťou. Práve oni totiž boli vo vedení strany významným prínosom, prinášali mnohé nápady, ale aj konštruktívnu kritiku. Chápem teda ich sklamanie z toho, že ako dlhoroční členovia, ktorí stáli pri strane v jej najťažších chvíľach, sa o tak zásadných zmenách stanov vopred nedozvedeli. Mrzí ma to predovšetkým po ľudskej stránke. Do politiky som totiž šiel úprimne a s cieľom pomôcť dobrej veci. Nemôžem preto mlčať a tváriť sa, že je všetko v poriadku," uviedol Ďurica.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti