Údajný úplatok odsúdenému prokurátorovi Kováčikovi, po tom ako sudca Hrubala zákonne prepustil bosa takáčovcov z väzby, nedáva zmysel. Jedine, ak by bol mafián Kudlička na hlavu

28.09.2021 | 20:41
  8
Mainstreamový portál Pluska prekvapujúco spochybňuje rozsudok nad bývalým prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorého 20. septembra odsúdila sudkyňa ŠTS Pamela Záleská.

Galimatiáš v prípade Dušana Kováčika: Padol bos takáčovcov na hlavu?!, tak znie titulka článku na portáli Pluska:

takmer na hornú hranicu trestu vyhnala sudkyňa Pamela Záleská bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa nej by mal stráviť dlhých 14 rokov v zariadení s najnižším stupňom stráženia a takisto mu nechala prepadnúť majetok.

Azda niet na Slovensku človeka, ktorý by Kováčika považoval za dobrého prokurátora a jeho pôsobenie na čele Úradu špeciálnej prokuratúry za čosi iné ako omyl. Prípad, v ktorom ho prvostupňový súd uznal za vinného, však nemožno označiť inak ako logický nezmysel. Šéf mafiánskej skupiny takáčovcov Jozef Kudlička by musel byť na hlavu padnutý, keby núkal Kováčikovi horibilný úplatok za niečo, čo mu právom patrilo a čo odobril samotný Najvyšší súd SR.

Na pokyn Najvyššieho súdu

Kováčik je vraj vinný za to, že poskytoval informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi a pomáhal takáčovcom. Za úplatok vraj vybavil, aby prokuratúra nepodala sťažnosť proti prepusteniu bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Táto konštrukcia je však, mierne povedané, zvláštna tým, že robí z bosa mafiánskej skupiny hlupáka. Kudlička bol vo väzbe od januára 2017, prepustili ho po šiestich mesiacoch. Sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala najprv návrh na prepustenie Kudličku na kauciu zamietol. Pokladal ho za veľmi všeobecne koncipovaný a bez uvedenia osoby, ktorá by mala záruku zložiť. Senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo však Hrubalovo rozhodnutie zrušil a vrátil mu vec na opätovné posúdenie.

Podľa Klimentovho senátu síce dôvody väzby trvali, ale Hrubala sa mal zaoberať ponukou na kauciu.

Hrubala sa preto ihneď skontaktoval s obhajcom Kudličku a zistil, že záruku ponúka Kudličkova manželka vo výške 50-tisíc eur. To sa Hrubalovi zdalo málo. Kauciu zvýšil na 100-tisíc a zvolal pojednávanie, na ktorom bosa Kudličku opätovne vypočul.

Za stranu prokuratúry neprišiel na súd dozorový prokurátor, lebo mal dovolenku, zastupovala ho kolegyňa Godžová, ktorá prípad dopodrobna nepoznala. Na otázky sudcu uviedla, že „prípadné rozhodnutie o prijatí peňažnej záruky ponecháva na zvážení súdu“. Neskôr vysvetlila, že Hrubalovo rozhodnutie prepustiť bosa Kudličku na kauciu nenapadla, lebo taký pokyn jej dal špeciálny prokurátor Kováčik.

Márnotratný a hlúpy bos?

V rozhodnutí o prepustení bosa Kudličku z väzby Hrubala napísal, že „peňažná záruka je najsilnejší inštitút, ktorý môže väzbu nahradiť“. Na mysli mal hlavne to, že „väzba je najzávažnejší zásah do osobnej slobody a má sa teda používať len vo výnimočných prípadoch“. Uznal, že v Kudličkovom prípade existujú možnosti, ako vec riešiť tak, aby bola rešpektovaná prezumpcia neviny.

Vtedajší sudca Špecializovaného trestného súdu, dnes už jeho predseda Ján Hrubala si neodpustil ani kritiku vyšetrovania Kudličkovho prípadu. Písal, že ho „zaráža, že ani po viac ako šiestich mesiacoch vyšetrovania sa vo vyšetrovaní neurobil žiadny pokrok... Ani po viac ako polroku vyšetrovania nik nedostal odpoveď na to, čo konkrétne protiprávne mala zločinecká skupina vykonať za 27 rokov svojej existencie, s výnimkou osem rokov starej série úskokov voči jednému poškodenému“.

Summa summarum, Ľubomíra Kudličku a ďalších 12 členov skupiny zadržali v januári 2017. Kudlička sa dostal z väzby von v lete. Nie preto, že by ho prepustila prokuratúra (hoci mohla), ale preto, lebo tak rozhodol sudca Ján Hrubala a ten de facto konal na pokyn Najvyššieho súdu SR. Hrubala to uviedol explicitne: „Vzhľadom na to, že právny názor odvolacieho, respektíve sťažnostného súdu je pre prvostupňový súd záväzný, sudca pre prípravné konanie túto okolnosť akceptoval a premietol do svojho rozhodnutia.“

Čiže keby prokurátorka Godžová trebárs rovno dostala od nadriadeného špeciálneho prokurátora pokyn, aby trvala na Kudličkovej väzbe, ten by sa aj tak dostal na slobodu. Je predsa veľmi nepravdepodobné, že by sudcovia Najvyššieho súdu Kliment, Hatala a Szabo za pár dní úplne zmenili názor.

Napriek tomu špeciálna prokuratúra a teraz už aj sudkyňa Pamela Záleská tvrdia, že bos takáčovcov Kudlička bol taký hlúpy a zároveň márnotratný, že by za zákonné a správne rozhodnutie zaplatil okrem stotisícovej kaucie ešte stotisíc ako úplatok. A neposlal by ich sudcovi Klimentovi a spol., ktorí de facto o prepustení z väzby rozhodli, ale špeciálnemu prokurátorovi, ktorý mal na vývoj udalosti iba nepodstatný vplyv.

Zároveň treba pripomenúť, že prepustenie Kudličku z väzby nebolo šliapnutím vedľa. Bos takáčovcov neušiel do zahraničia, neskrýval sa. Medzičasom ho odsúdili za objednávku vraždy na 25 rokov a na súde s Kováčikom vypovedal ako svedok. Povedal, že bývalého špeciálneho prokurátora vôbec nepozná a žiadny úplatok mu nedával.

Úplatok za zákonné rozhodnutie

Sudkyňa Záleská zásah Kováčika do rozhodovania o väzbe Kudličku nepovažuje za nezákonný, a preto ani „absolútne nebol dôvod zaoberať sa zákonnosťou tohto kroku“. Trestný čin podľa nej spočíval v tom, že „za túto intervenciu vzal obžalovaný 50-tisíc eur“.

O úplatku päťdesiattisíc eur pre Kováčika hovoria iba kajúcnici. Napríklad Matej Zeman, alias Zemák, obvinený z krivej výpovede v inej veci, ktorý figuruje vo vojne medzi NAKA a policajnou inšpekciu.

Zemák vypovedal, ako cez Kováčikovho priateľa, trenčianskeho podnikateľa Viliama Ružičku riešil, aby prokuratúra nepodala sťažnosť proti prepusteniu bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Podľa Zemáka Kudlička za túto službičku zaplatil 100-tisíc eur a peniaze poslal prostredníctvom kajúcnika Františka Böhma. Ten na súde nevypovedal. Ako je známe, vo februári spáchal samovraždu.

Zemákovu výpoveď potvrdil ďalší kajúcnik Ľudovít Makó. Ten hovoril, že z Kudličkových stotisíc si on a Böhm ponechali po dvadsaťpäťtisíc a päťdesiattisíc pripadlo Kováčikovi. Makó mu ich údajne odovzdal na stretnutí v kaviarni v Poluse.

„V obálke, ktorá bola stočená, som mu posunul cez moju bundu 50-tisíc eur, ktorú on následne vložil do tašky, ktorá sa nosí cez plece. Myslím, že bola hnedej farby. Myslím, že ju stále nosil so sebou,“ povedal na súde Makó.

Kováčik celý čas tvrdí, že je nevinný. Jeho záverečná reč trvala tri hodiny.

Reagujú aj politici

Na pojednávaní sa bol osobne pozrieť aj Robert Fico, ktorého verdikt pohoršil. Konanie označil za monsterproces. Podáva trestné oznámenie na sudkyňu Pamelu Záleskú za ohýbanie práva.

Naopak, strana Igora Matoviča takýto rozsudok víta. „Hnutie OĽaNO už v minulosti opakovane poukazovalo na mnohé podozrivé aktivity tohto prokurátora, ktorý namiesto toho, aby chránil zákon a verejný záujem, prikrýval kriminálne kauzy vlád Fica a Pellegriniho a slúžil záujmom zločinu,“ reagoval šéf poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Aj podľa SaS rozhodnutie potvrdilo, že Dušan Kováčik je stelesnením skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru.

Zdroj: plus7dni.pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti