Údaje o znížení počtu žiadateľov o azyl v Nemecku sú zavádzajúce

20.01.2018 | 19:50
  0
Pre spravodajský portál Sputnik to vyhlásila členka nemeckej parlamentnej strany Ľavica.

Počet žiadostí o azyl v Nemecku nedávno poklesol a minister vnútra Thomasa de Maiziere vyjadril s uvedeným trendom spokojnosť. Členka ľavicovej strany Die Linke Ulla Jelpkeová však v tejto súvislosti vyjadrila kritiku.

Nedávne údaje, ktoré ukazujú, že počet žiadostí o azyl v Nemecku klesol, je „čisto fiktívny úspech“. Pre spravodajský portál Sputinik to povedala nemecká publicistka a politička Ulla Jelpkeová. Na vysvetlenie uviedla, že v rámci azylových rozhodnutí existujú systematické nedostatky.

Členka Die Linke v tejto súvislosti poukázala na veľký počet sťažností podaných migrantmi po tom, ako ich žiadosti boli zamietnuté. Ide predovšetkým o občanov Afganistanu a Sýrie, ktorí zo svojej krajiny utiekli pred tamojším vojnovým konfliktom.

„Iba v roku 2017 sa počet sťažností zdvojnásobil. Teraz čelíme 272 645 novým sporom a stále tu máme 80 000 starých. V tomto prípade sa obete dožadujú spravodlivosti,“ vysvelila Jelpkeová.

Odvolania súvisia so skutočnosťou, že mnohí žiadatelia o azyl sa v prípade svojho návratu domov obávajú o ďalší osud svojej rodiny.

„Pokiaľ ide o afganských utečencov, problém súvisí s tvrdeniami spolkovej vlády, že v krajine existuje veľa bezpečných oblastí, čo ale nevie nijak dokázať," povedala politička.

Uviedla tiež, že pokles počtu žiadateľov o azyl úzko súvisí s mnohými zamietnutiami. Podľa jej vyjadrenia ide o škandál, ak sa niektorí ľudia snažia tieto čísla prezentovať ako úspech.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere sa tento týždeň pochválil, že počet žiadateľov o azyl v Nemecku klesol medziročne o 66 percent a v roku 2017 tak predstavoval 186-tisíc. Pripomenul, že v roku 2016 tento počet dosiahol číslo 280-tisíc. Bližšie v článku InfoVojny tu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti