Úchyláci o justícii

12.12.2019 | 17:59
  13
Líder strany Vlasť Štefan Harabin vo svojom blogu komentoval prvú predvolebnú debatu denníka SME. Podľa jeho názoru by opozičným predstaviteľom po ich výrokoch mal byť odňatý občiansky preukaz a nie zverené riadenie štátu.

V pondelok denník SME priniesol aj cez video prvú veľkú predvolebnú debatu opozičných lídrov, kde jednou z tém bola aj reforma justície. To čo tam zaznelo je skutočne aspoň pre tých čo trochu justícii rozumejú alarmujúce. Týmto ľudom by mal byť odňatí občiansky preukaz a nie ešte zverené riadenie štátu. Toto bolo skutočne na kazajku.

Ani vo sne mi nenapadlo, že po vzhliadnutí tejto relácie budem musieť označiť Kisku ako jediného ako tak príčetného v tejto diskusii vo vzťahu k problematike justície. Pochváliť musím aj moderátorku Kovačič-Hanzelovú že dokázala nepodľahnúť pacientom tejto skupinovej terapie a napriek tomu, čo tam odznievalo kládla naďalej rozumné otázky k tézam ktoré majú títo politici vo svojich volebných programoch.

Poďme po poriadku.

Boris Kollár a jeho strana navrhujú, aby sudcovia boli volení len na 6 rokov, lebo ak sú zvolení na doživotie, tak už podľa neho nekonajú v prospech spoločnosti, ale pre seba. Ešte dodal, že sa musí zaviesť hmotnoprávna zodpovednosť sudcov, „lebo keď sudca nerozhodne vo váš prospech a urobí vám škodu, musí niesť hmotnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Odôvodňuje to tým, že sám niekoľko obchodných sporov prehral a navrhuje preto zriadiť Obchodné rozhodcovské súdy kam by sa mali preniesť obchodné spory.

Ak je nespokojný s tým, že štátny sudca nerozhodol v jeho prospech, je z jeho strany veľmi naivné sa, ale domnievať že tak urobí nejaký neštátny orgán. Alebo sa domnieva že na takom rozhodcovskom súde sa bude dať kúpiť rozsudok? No páčiť sa mu to bude len do chvíle, kým sa nebude súdiť s niekým kto vie zaplatiť viac. Potom sa bude znovu dožadovať nezávislej justície? Nehovoriac o tom ako by chcel na súkromnom súde zabezpečiť nezávislosť sudcov od svojho zamestnávateľa. Ale toto sú absurdity do ktorých sa ani nejdem púšťať.

Sulík vo svojom programe navrhuje bezpečnostné previerky sudcov, hoci už v minulosti ich ústavný súd stopol, čo Sulík označil za pofidérne rozhodnutie a navrhuje zaviesť bezpečnostné previerky pre nových sudcov a pre existujúcich sudcov sprísniť podmienky tak, že im zruší imunitu na svoje rozhodnutia. Nech zodpovedajú za svoje rozhodnutia a dodal že strana SaS prináša ešte ďalších 80 riešení, ktoré našťastie už neodprezentoval, lebo tiež by sa mi asi nechcelo stráviť pri tomto videu ďalšiu polhodinu navyše.

Čo by znamenalo v praxi, ak by sudca nemal imunitu pri svojom rozhodovaní. No stalo by sa to, že by sa bál rozhodnúť inak ako určili mimovládky, politici a sorošovské médiá, lebo inak ho budú stíhať. Čiže ak by mal pán Kollár obchodný spor o milión eur, média by napísali, že je v práve a sudca by rozhodol podľa spisu, v ktorom žiadne dôkazy v prospech Kollára nie sú, tak by sudca čelil odsúdeniu na náhradu škody, ktorú spôsobil Kollárovi. Alebo by radšej rozhodol podľa toho, čo mu nadiktovali médiá, mimovládky a politici. No chceli by ste byť potom súdený takým sudcom, ktorý radšej nerozhoduje podľa spisu aby nemal opletačky s procesnou stranou?

Strana Za ľudí v programe navrhuje, aby generálneho a špeciálneho prokurátora mohli navrhovať viacerí ľudia, nie len poslanci, čím sa pravdepodobne myslia mimovládky. Podobný koncept, aby do rady prokurátorov bolo možné prijať aj iných odborníkov mimo úradu prokuratúry, dokonca novinárov a sorošových agentov cudzích štátov má aj KDH, čím sa podľa nich zvýši dôveryhodnosť rady prokurátorov.

Títo ľudia chcú presadiť, aby sa výber prokurátorov a sudcov uskutočňovali nie štátne orgány ale mimovládne organizácie a novinári. Čo je evidentne v rozpore s ústavou minimálne v otázke oslabenia suverenity Slovenskej republiky.

Strana OĽaNO navrhuje odvolávať generálneho a špeciálneho prokurátora ľudovým hlasovaním. Spolu s Lipšicom navrhujú, aby generálneho prokurátora ľudia volili vo všeobecných voľbách, tak ako si volia prezidenta.

No zrejme preto, aby zvolili takých, ktorí vo všeobecných voľbách do parlamentu boli iba nedávno zvolení ako poslanci a potom inkasovali od Haščáka a Kočnéra po milión EUR vo forme úplatkov.

Už v prezidentskej kampani som hovoril, že generálneho prokurátora si musia zvoliť prokurátori sami v pléne, lebo je jasne že oni si na rozdiel od politikov v parlamente idiota a politického lokaja nezvolia.

A teraz príde Lipšic s Matovičom s úplne šialeným návrhom, aby generálneho prokurátora volili občania. Koho zvolia občania? No toho kto bude mať zaplatenú mediálnu kampaň nejakým oligarchom. Tak, že tu budú občania voliť už nie len strany oligarchov, ale ešte aj ich prokurátorov, ktorým práve oni financovali kampaň.

No skúste si predstaviť, že by šéfa kardiochirurgie nevolili spomedzi seba kardiochirurgovia, ale občania vo voľbách. Nechali by ste sa operovať v takomto ústave? Keď budete vedieť, že na jeho čele stojí hlupák ktorému otec zaplatil kampaň?

Progresívne Slovensko zase navrhuje zaviesť maximálnu dĺžku na výkon krajského a okresného prokurátora s cieľom spretrhať miestne väzby. Na tom, na ako dlho by mal byť prokurátor vo funkcii sa vraj zhodnú odborníci.

Teda s prokurátorov chce Progresívne Slovensko robiť defacto na nejaké zatiaľ nešpecifikované obdobie volených tajtrlíkov, ktorí keď sa konečne zaškolia a naučia robiť svoju prácu , tak budú odvolaní a na ich miesto prídu znovu lokajskí začiatočníci.

Tu odporúčam na dokreslenie tejto absurdnosti znovu príklad kardiochirurgie, kde by každý lekár po dosiahnutí atestácie, bol po 4 rokoch odvolaný z postu a na jeho miesto by nastúpil medik. Treba dúfať hlavne s ohľadom na zdravie voličov Progresívneho Slovenska, že podobnú reformu ako v justícií ich odborníci nevypracovali aj pre rezort zdravotníctva.

Kiska síce ako jediný na nevôľu ostatných prítomných zdôraznil, že súdna moc musí ostať nezávislá, ale hneď v vzápätí však navrhol vytvoriť nezávislú komisiu, ktorá by vedela sudcov odvolať. Akoby na tento účel už neexistovala súdna rada, ktorú treba len odpolitizovať, lebo teraz tam vláda, parlament a prezident menujú po 5 členov.

Zrejme sa Kiska inšpiroval svojím otcom, ktorí v okrese Poprad po roku 1968 ako člen normalizačnej skupiny profesionálne likvidoval i učiteľov, ktorí chodili do kostola.

Sulík s ním však nesúhlasí, lebo doteraz sme tu 30 rokov nezávislú súdnu moc mali a po 30 rokoch ich nezávislosti tu počúvame z nahrávok, ako tu gauner Kočner ovplyvňuje generálneho prokurátora a 11 sudcov. Preto navrhuje, že sudcovia musia byť pod silnou kontrolou politikov (teda i Sulíka, ktorí s Kočnerom dohadoval úplatky pre poslancov pri voľbe generálneho prokurátora), aby im tí mohli seknúť po krížoch, keď budú rozhodovať ako chcú, teda v preklade -nezávisle.

Tak toto sa nehanbi tvrdiť človek, ktorý Kočnerom v zákulisí volil generálneho prokurátora a ešte tvrdiť že v vplyv v justícii je dôsledok toho, že justícia bola nezávislá.

Návrhy týchto „demokratov“ skutočne ohrozujú demokraciu a podstatu právneho štátu. A uvedomte si, že toto sa týka vás všetkých, lebo ak politici ovládnu justíciu, tak budú môcť obžalovať a odsúdiť každého, kto sa im momentálnym držiteľom moci znepáči. Nimi dosadení nesvojprávny prokurátor (napr. Honz) na vás podá akúkoľvek absurdnú obžalobu a podobný neslobodný sudca vynesie rovnako absurdný rozsudok.

A nedovoláte sa pravdy, spravodlivosti a práva.

Zdroj: stefanharabin.blog.pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti