Twitter zmietol zo stola tvrdenia, že Rusko ovplyvňovalo prostredníctvom jeho siete Brexit

26.01.2018 | 13:13
  0
Podobne sa minulý mesiac vyjadrila aj sociálna sieť Facebook.

Októbrová štúdia londýnskej City University, ktorá mala dokazovať zásahy Ruska do britského referenda o vystúpení z EÚ, dostala trhliny. Bola totiž spochybnená sociálnou platformou Twitter. Tá uviedla, že len jedno percento profilov, ktorí počas kampane za Brexit agitovali v prospech vystúpenia Británie z EÚ, bolo skutočne ruských.

Vo svojom liste britským zákonodarcom, ktorí sa snažili zistiť rozsah ruských zásahov, Twitter v značnej miere uvedený univerzitný materiál odmietol. Predstaviteľ Twitteru Nick Pickles v tejto súvislosti vyhlásil, že užívateľské profily nedokazujú spojitosť Ruska z ovplyvňovaním referenda.

Pickles v liste britskému výboru pre digitálne médiá, kultúru a šport uviedol, že len 1 percento profilov zmienených v materiáli City University bolo registrovaných v Rusku.

„Mnohé účty identifikované City City boli síce v rozpore s pravidlami spoločnosti Twitter týkajúcimi sa nevyžiadanej pošty, avšak v súčasnosti nemáme presvedčivé dôkazy, ktoré by nám umožnili spájať to s Ruskom alebo Agentúrou na výskum internetu“.

V rámci vyšetrovania britskej volebnej komisie spoločnosť Facebook v decembri oznámila, že Rusko sa verejnú mienku pokúsilo formovať prostredníctvom reklám v cene necelého eura. Finančné prostriedky podľa týchto obvinení vynaložila práve Agentúra na výskum internetu so sídlom v Rusku. Facebook tvrdí, že platené reklamy sa zobrazli len na 200 stránkach, ktoré obsahovali spravodajstvo.

Napriek tvrdeniam Twitteru a Facebooku o bezvýznamnom vplyve Ruska na oplyvňovanie kampane za Brexit, predseda výboru pre digitálne médiá, kultúru a šport Damian Collins je odhodlaný nájsť dôkazy, ktoré by poukazovali na Moskvu. Spoločnosť Twitter podľa neho doteraz neodpovedala, koľko účtov bolo pod kontrolou ruských spravodajkých agentúr.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti