Turecká polícia v prípade vraždy saudského novinára prehľadávala les pri Istanbule

19.10.2018 | 10:11
  0
Polícia prehľadala v stredu aj rezidenciu saudskoarabského konzula v Istanbule, kde malo dôjsť k usmrteniu Chášakdžího a rozrezaniu jeho tela.

Tureckí vyšetrovatelia rozšírili pátranie po nezvestnom saudskoarabskom novinárovi Džamálovi Chášakdžímu. V snahe nájsť jeho pozostatky prehľadávali les pri Istanbule, informovala v piatok spravodajský server Sky News.

Prehliadka lesa sa uskutočnila po tom, čo turecká polícia mala sledovať vozidlá, ktoré v deň Chášakdžího zmiznutia opustili saudskoarabský konzulát v Istanbule.

Novinár je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Turecké médiá tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášakdžího v priestoroch konzulátu. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že to „rozhodne“ vyzerá tak, že nezvestný saudskoarabský novinár je mŕtvy. Dodal však, že stále čaká na výsledok niekoľkých vyšetrovaní.

Provládne médiá v Turecku zverejnili tvrdenia – údajne zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu prípadu – podľa ktorých Chášakdžího na konzuláte údajne zbili, zavraždili a jeho telo následne rozštvrtili. Vykonať to mal 15-členný saudskoarabský tím, ktorý pricestoval do Turecka v deň Chášakdžího zmiznutia.

Turci odhalili osobu, ktorá môže súvisieť s vraždou novinára Chášakdžího

Turecké úrady vo štvrtok zverejnili informácie o mužovi zo Saudskej Arábie, ktorého prítomnosť v Turecku môže podľa nich veľmi tesne súvisieť s vraždou saudskoarabského novinára a disidenta Džamála Chášakdžího. Tento muž v deň predpokladanej vraždy, teda 2. októbra, priletel súkromným lietadlom zo Saudskej Arábie do Istanbulu a ešte v ten istý deň odletel naspäť, pričom v Istanbule navštívil budovu saudskoarabského konzulátu a následne aj súkromnú rezidenciu konzula.

Podľa Turkov muž, ktorého pohyb dokumentujú zábery z bezpečnostných kamier, sa volá Mahír Abdulazíz Mutríb a patrí k okruhu najbližších spolupracovníkov saudskoarabského korunného princa. Je ho vidieť aj na fotografiách z tohtoročných princových návštev v Spojených štátoch, Francúzsku a Taliansku.

V súvislosti so situáciou okolo údajnej vraždy saudskoarabského novinára na konzuláte v Istanbule, vlády západných krajín začali vo štvrtok jedna po druhej rušiť účasť svojich ministrov financií na ekonomickej konferencii v Saudskej Arábii, ktorá je známa ako „Davos v púšti“. Zrušenie účasti vo štvrtok krátko po sebe oznámili ministri financií Spojených štátov, Francúzska, Holandska aj Veľkej Británie.

„Nezúčastním sa na summite Investičnej iniciatívy Budúcnosť v Saudskej Arábii,“ napísal stroho na Twitteri americký minister financií Steven Mnuchin. Americký prezident Donald Trump pritom ešte v stredu situáciu okolo Chášakdžího zľahčoval, naznačoval, že proti Saudskej Arábii nejestvujú priame dôkazy, a snažil sa držať USA od tejto kauzy stranou, keď okrem iného vyhlásil, že Chášakdží „nie je americkým občanom“.

Rezidenciu saudskoarabského konzula v Istanbule Muhammada al-Utaibího, kde malo dôjsť k usmrteniu Chášakdžího a rozrezaniu jeho tela, v stredu prehľadala turecká polícia. Prehľadanie konzulátu sa však najprv dlho odďaľovalo, keďže Saudská Arábia naň odmietala udeliť príslušné povolenie. Samotný konzul ešte v utorok večer Istanbul opustil a odletel do Rijádu. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v tejto súvislosti zdôraznil, že saudskoarabského konzula nevyhostili a jeho správanie sa v súvislosti so zmiznutím novinára označil za nepatričné.

Zdroj: 24hod.sk / SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti