Trump: Žiadny iný prezident USA neurobil toľko pre Izrael ako ja

22.08.2019 | 11:43
  2
Posledné predvolebné prieskumy v Spojených štátoch však ukazujú, že väčšina amerických Židov hlasuje za demokratov.

Žiadny iný prezident Spojených štátov podľa Donalda Trumpa neurobil pre Izrael toho toľko ako on. Šéf Bieleho domu to povedal v stredu v reakcii na otázku, ktorá sa týkala jeho skoršieho výroku o amerických židoch.

Tí z nich, ktorí hlasujú pre Demokratickú stranu, ukazujú podľa Trumpa "buď totálny nedostatok znalostí, alebo veľkú neloajalitu". Viacero ľudí tento prezidentov výrok označili za antisemitský, informovala dnes agentúra AFP.

„Som zodpovedný za mnoho skvelých vecí pre Izrael,“ povedal americký prezident a zmienil napríklad presunutie amerického veľvyslanectva z Tel Avivu do Jeruzalema, uznanie zvrchovanosti Izraela nad územím Golanských výšin či svoj tvrdý postoj k Iránu.

„Myslím si, že ak zvolíte demokrata, ste veľmi nelojálni k židovskému ľudu a ste veľmi nelojálni k Izraelu,“ dodal Trump a odmietol, že by jeho výroky boli antisemitské. „Práve naopak,“ povedal.

Posledné predvolebné prieskumy v USA však ukazujú, že väčšina amerických Židov hlasuje za demokratov.

Podľa agentúry AP pritom nie sú Trumpove výroky o židoch a Izraeli namierené až tak na židovského voliča ako na konzervatívnych kresťanov, ktorí schvaľujú prezidentovu podporu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua oveľa viac než samotní americkí židia.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti