Trump: Všetci hlupáci, ktorí sa pozerajú na Rusko, by sa mali pozerať na Čínu

20.08.2018 | 12:10
  0
Americký prezident obvinil zo zasahovania do amerických volieb Čínu.

Ďalšou sériou tweetov zaútočil cez víkend prezident Donald Trump na vyšetrovanie údajného ruského vplyvu na americké prezidentské voľby, ktoré vedie Robert Mueller.

Šéf Bieleho domu vyšetrovanie okrem iného označil za "mccarthizmus najhrubšieho zrna". Napísal tiež, že by sa pozornosť mala skôr zamerať na Čínu, a odmietol informáciu denníka The New York Times naznačujúcu, že popredný právnik Bieleho domu Donald McGahn sa so svojím dobrovoľným výsluchom obrátil proti Trumpovi.

Trump sa bráni


The New York Times v sobotu napísal, že s členmi tímu vyšetrovateľov FBI Muellera hovoril McGahn najmenej trikrát, spolu 30 hodín. Právnik údajne opísal prezidentov odpor proti vyšetrovaniu a hovoril o pokynoch, ktoré od Trumpa v tejto súvislosti dostal. O výsluch vraj požiadal preto, aby sa nevystavil stíhaniu v prípade, že vyšetrovatelia zistia, že postup Bieleho domu bol protiprávny.



"Dal som jemu aj všetkým ostatným súhlas, aby svedčili - nemusel som," reagoval Trump vo svojom dnešnom tweete. Podľa neho The New York Times napísal článok tak, aby to vyzeralo, že sa McGahn obrátil proti prezidentovi, ako to urobil poradca Bieleho domu John Dean pri vyšetrovaní prezidenta Richarda Nixona v afére Watergate. Pritom je to podľa Trumpa "v skutočnosti úplne naopak". Sám vraj McGahna a štáb Bieleho domu povzbudil k spolupráci s vyšetrovateľmi.

Podľa newyorského denníka zrejme McGahn vyšetrovateľom neposkytol žiadnu informáciu, ktorá by svedčila o nezákonnom konaní prezidenta alebo o jeho pokusoch brániť spravodlivosti. Hovoril však o Trumpovom správaní pri vyhodení bývalého šéfa FBI Jamesa Comeyho a o prezidentovej húževnatej snahe dostať pod kontrolu vyšetrovanie ruského vplyvu na voľby.

McGahn bol podľa The New York Times ústrednou postavou v Trumpových pokusoch odstrániť Muellera z funkcie. Bez právníkových informácií by sa vraj vyšetrovatelia o týchto pokusoch nedozvedeli. Zvláštny vyšetrovateľ zatiaľ vo funkcii zostal, hoci Trumpove útoky proti nemu silnejú.

Zo zasahovania do amerických volieb obvinil Čínu

V dnešnom tweete prezident Muellerovo vyšetrovanie prirovnal k "mccarthizmu najhrubšieho zrna". "Študujte zosnulého Josepha McCarthyho, pretože sme s Muellerom a jeho gangom v štádiu, ktoré z Josepha McCarthyho robí, že vyzerá ako dieťa!" napísal.



Mccarthizmus je označovaná prax uplatňovaná v USA v dobe studenej vojny. Išlo o prenasledovanie občanov obvinených bez dôkazov z podvratnej - takzvanej neamerickej - činnosti kongresovým výborom, ktorého predsedom bol senátor Joseph McCarthy.



Trump v sobotu tiež obvinil zo zasahovania do amerických volieb Čínu. "Všetci tí hlupáci, ktorí sa sústredia na Rusko, by sa mali začať pozerať iným smerom, na Čínu," napísal.



Tento tweet zostal trochu mimo pozornosť, než sa k nemu v dnešnom rozhovore s televíziou ABC vyjadril prezidentov bezpečnostný poradca John Bolton. "Môžem vám s určitosťou povedať, že pre národnú bezpečnosť USA existuje jedna dostatočná hrozba - zasahovanie Číny, zasahovanie Iránu, zasahovanie Severnej Kórey, a že podnikáme kroky v snahe zabrániť tomu. Takže v skutočnosti ide o štyri krajiny," povedal Bolton.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti