Trump: Rusko by malo byť prizvané na summit skupiny G7

08.06.2018 | 15:43
  0
Prezident Spojených štátov vyzval účastníkov skupiny na opätovné pridruženie Ruskej federácie.

Donald Trump vyhlásil že Rusko by malo byť súčasťou G7, či sa to svetovým mocnostiam „páči alebo nie“.

„Bývala to skupina G8, pretože v nej bolo aj Rusko, ale teraz v nej Rusko nie je ... Rusko by sa však tohto stretnutia malo zúčastniť. Prečo vôbec máme takéto stretnutie bez Ruska,“ vyhlásil Trump pred odletom na summit štátov skupiny G7. Dodal, že účastníkom stretnutia odporučí, aby sa Rusko do skupiny opätovne vrátilo.

„Či sa vám to páči, alebo nie a možno to nebude politicky korektné, ale musíme spoločne riadiť svet. A práve G7, ktorá pred tým fungovala ako G8, vyhodila Rusko. Mali by mu však umožniť návrat, pretože Rusko by malo sedieť za spoločným rokovacím stolom,“ dodal šéf Bieleho domu.

44. summit skupiny G7 sa bude konať v kanadskom meste La Malbaie. Vzťahy medzi lídrami zúčastnených štátov nie sú v súčasnosti najlepšie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa napríklad vyjadril, že USA by mali byť zo skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta vylúčené.

Spravodajský portál RT upozornil, že kvôli narušeným vzťahom sa biletarálneho rokovania s americkým prezidentom nemusí zúčastniť ani britská premiérka Theresa Mayová.

G7 je zoskupením siedmich najvyspelejších krajín sveta - USA, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Kanady, Talianska a Japonska - ktoré sa každoročne stretáva s cieľom diskutovať o medzinárodných otázkach.

EÚ sa taktiež zúčastňuje na stretnutiach. Rusko bolo niekoľko rokov súčasťou skupiny. Z G8 sa v roku 2014 stala skupina G7. Dôvodom boli obvinenia západných štátov z toho, že Rusko nesie zodpovednosť za konflikt na Ukrajine. Predstavitelia skupiny potom odmietli navštíviť summit, ktorý sa konal v ruskom letovisku Soči.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti