Trump podpísal rekordný rozpočet pre armádu. Upozornil, že USA musia vesmírnymi silami dobehnúť svojich súperov

14.08.2018 | 16:11
  0
Podľa šéfa Bieleho domu predstavujú výdavky najvýznamnejšiu investíciu do americkej obrany v modernej histórii.

Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok rekordný vojenský rozpočet na budúci finančný rok vo výške 717 miliárd dolárov. Pri tejto príležitosti obhajoval svoj projekt vzniku vesmírnych síl a ukázal na Čínu ako na najnebezpečnejšieho súpera Spojených štátov.

Podľa Trumpa predstavujú výdavky "najvýznamnejšiu investíciu" do americkej obrany v modernej histórii.

"Posilníme našu armádu ako nikdy predtým," zdôraznil prezident podľa televízie CNBC pri podpise príslušného zákona na vojenskej základni Fort Drum v štáte New York.

"Veríme, že naši vojaci si zaslúžia nástroje, vybavenie a prostriedky, ktoré vydobyli, keď cedili krv, pot a slzy," dodal Trump.

Zákon odhlasovaný v lete americkým kongresom uvoľňuje 69 miliárd dolárov na prebiehajúce vojenské operácie v zámorí, teda hlavne v Afganistane, Sýrii, Iraku a Somálsku.

Umožňuje zvýšenie platov vojakov v priemere o 2,6 percenta, čo je najviac za posledných deväť rokov. Vďaka nemu sa očakávajú rozsiahle investície do modernizácie námorných, pozemných i leteckých síl.

Vesmírne bojisko

"Aj vesmír sa tak ako obloha, zeme a mora stal bojiskom," upozornil tiež Trump na plánovaný vznik nezávislej sekcie vesmírnych síl. Na ich vybudovanie sa ale peniaze ešte len musia nájsť.

Pretože sa tak má stať do roku 2020, americký Senát bude musieť pre realizáciu plánu schváliť dodatočné výdavky už v najbližšej dobe. Kozmické sily sa majú stať po pozemnom vojsku, letectve, námorníctve, námornej pechote a pobrežnej hliadke šiestu organizačnou zložkou americkej armády.

Podľa Trumpa musia USA dobehnúť svojich protivníkov, ktorí už podľa neho začali zbrojiť vo vesmírnom priestore. Americký prezident upozornil, že aj Čína založila novú zložku ozbrojených síl, pre dohľad nad jej vojenským programom vo vesmíre.

Trump sa pritom nezmienil podľa agentúry AFP o existencii ruských kozmických vojsk, ktoré už fungujú niekoľko rokov.

"Sme najmocnejší, najbohatší, najpočetnejší, najsilnejší, najchytrejší," dodal Trump vo svojom prejave. Zákon okrem iného tiež umožňuje Trumpovi, aby v novembri usporiadal vo Washingtone netradičnú vojenskú prehliadku.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti