Trump podpísal nariadenie, aby sa väznica Guantanámo využívala aj naďalej

31.01.2018 | 14:07
  0
Šéf Bieleho domu svoje rozhodnutie vysvetlil vo výročnom prejave o stave Únie.

Americký prezident Donald Trump podpísal dekrét, ktorý umožňuje ponechať kontroverznú väznicu v zálive Guantanámo na Kube v prevádzke aj naďalej.

Väzenie na americkej vojenskej základni v Guantáname bolo roky využívané na zadržiavanie teroristov. Zariadenie bolo kritizované za kruté podmienky a tiež za to, že Američania uväznené osoby ak vôbec súdia, tak to namiesto bežných súdov vykonáva vojenský tribunál. Trumpovo rozhodnutie okamžite odsúdili skupiny, ktoré lobovali za uzavretie Guantanáma.

„Teroristi, ktorí umiestňujú bomby na takých miestach ako napríklad nemocnice, sú zlo. Ak to bude možné, zničíme ich,“ povedal Trump počas svojho vystúpenia so správou o stave Únie v americkom Kongrese.

„Ak to bude potrebné, musíme ich zadržať a vypočúvať. Treba však povedať jasne: Teroristi nie sú bežnými kriminálnikmi. Ide o nepriateľských bojovníkov, s ktorými je potrebné zaobchádzať ako s teroristami,“ dodal šéf Bieleho domu.

Poznamenal tiež, že v minulosti bolo mnoho ľudí z Guantanáma prepustených a Američania sa s nimi stretli opäť v boji na území iných štátov.

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári za ľudské práva podrobila Trumpovo rozhodnutie kritike a väzenie označila za symbol amerického mučenia a nespravodlivosti po celom svete.

„Predstavuje nezákonný, nemorálny a škodlivý spôsob neobmedzeného zadržiavania a musí byť okamžite uzavreté,“ uvádza sa v stanovisku organizácie, ktorá pripomenula, že zaobchádzanie s uväznenými odporuje Ženevskému dohovoru.

Zdroj: cnbc.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti